U Vukovaru održana središnja manifestacija povodom Dana Rusina

Foto: www.hrv.hr

VUKOVAR, U organizaciji Koordinacije rusinske nacionalne manjine Republici Hrvatskoj u Vukovaru je održana središnja proslava Dana Rusina.

„Rusini su ove krajeve počeli naseljavati prije više od 280 godina. Najprije su došli u Petrovce, a potom u Mikluševce. Gdje god su došli najprije bi kupili jednu kuću za školu i jednu za crkvu te su se tamo okupljali i održali sve do danas. Prema posljednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj je 1932 Rusina, a više od 80 posto ih živi u Vukovarsko-srijemskoj županiji“, rekla je predsjednica Saveza Rusina RH Dubravka Rašljanin.

Pojansila je i kako je taj dan proglašen Danom Rusina u znak sjećanja na 25. svibanj 1836. godine kada je osnovana prva rusinska župa u Hrvatskoj. Vlada RH zajedno sa Savjetom za nacionalne manjine odobrila je Rusinima u Hrvatskoj uporabu grba, zastave i svečane pjesme a koji se koriste u svim protokolarnim događanjima uz simbole Republike Hrvatske. Bogatstvo i tradiciju rusinske kulture na našem području predstavila su rusinska kulturno-umjetnička društva. Među brojnim uzvanicima Dana Rusina bili su i član Savjeta za nacionalne manjine Zvonko Kostelnik, predsjednik Koordinacije Rusinske nacionalne manjine RH Boris Bučko, predstavnike grko-katoličke crkve, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava…