Vukovarsko-srijemski HNS: 37 kurikuluma, nova stranica u hrvatskom obrazovanju

VUKOVAR, Vukovarsko-srijemski HNS pozdravlja objavu odluka o donošenju 37 kurikuluma čime je, smatraju HNS-ovci, okrenuta nova stranica u hrvatskom obrazovanju i nakon čega više ništa neće biti isto.

Promjene se napokon, nakon 25 godina čekanja i stajanja u mjestu, uvode zahvaljujući predanom radu ministrice Blaženke Divjak i njenog stručnog tima te uz političku podršku HNS-a. To je ono što me čini posebno ponosnim, to je bio ključni razlog zašto smo ušli u Vladu“, kaže predsjednik vukovarsko-srijemskog HNS-a i koordinator 5. Izborne jedinice Nenad Bučko.

Bučko podsjeća kako su u Vukovarsko-srijemskoj županiji u eksperimentalnu fazu kurikularne reforme „Škola za život“, uključene četiri osnovne (OŠ Antuna Bauera, Vukovar, OŠ Ivan Meštrović, Drenovci, OŠ A. Gustava Matoša, Tovarnik i OŠ Vladimir Nazor, Komletinci) i jedna srednja škola (Gimnazija Županja), a od jeseni bit će uključene sve osnovne i srednje škole, jer je “objavom novih kurikuluma stvorena osnova za frontalnu primjenu reforme”.

To znači revolucionarnu promjenu u načinu obrazovanja i primjera je bezbroj, poput toga da će učenici na glazbenom stvarati vlastitu glazbu, na likovnom će raditi i digitalne animacije, umjesto teorije na tehničkoj kulturi učenici će stvarati tradicionalne hrvatske igračke, engleski jezik učit će kroz video-razgovore s vršnjacima iz inozemstva“, pojašnjava dodajući kako su kurikulumi napravljeni tako da poštuju princip “manje bubanja činjenica, a puno više kritičkog razmišljanja i rada na problemima”.