Vukovarsko-srijemska županija u 2017. ostvarila rekordne turističke rezultate

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Vukovarsko-srijemsku županiju u 2017. godini posjetilo je 93.034 turista koji su ostvarili ukupno 151.419 noćenja što je u odnosu na 2016. godinu u dolascima turista povećanje za 30, a u noćenjima za 36 posto. Najbolji su to turistički rezultati u toj županiji od osamostaljenja Republike Hrvatske koji daju nadu i podstrek da se turizam može uspješno razvijati i na kontinentu, rečeno je na predstavljanju vukovarsko-srijemskih turističkih rezultata u 2017. godini, koje je u Lovačkom domu na Kunjevcima, predstavila direktorica županijske Turističke zajednice Rujana Bušić Srpak.

“Noćenja su ostvarena u ukupno 99 smještajnih objekata sa ukupno 2203 ležaja. Najveći broj noćenja se ostvaruje u hotelskom smještaju i to u hotelima veće kategorije, s tri i četiri zvijezdice, što nama i našim partnerima  iz gospodarskog sektora govori da moramo dalje raditi na povećanju dizanja razine kvalitete i ponude”, kazala je Bušić Srpak.

Navela je kako u ukupnom broju noćenja više od 78 posto otpada na domaće turiste te kako, kada je riječ o stranim turistima, prednjače oni s tržišta Njemačke, a potom i iz Srbije, Italije, BiH, Slovenije, Švicarske, Austrije… Rujana Bušić Srpak otklonila je i sumnju kako je dobar turistički rezultat u 2017. godine u stvari plod brojnih učeničkih ekskurzija koje imaju obvezu dolaska u Vukovar na dva dana kako bi učenici izučavali Domovinski rat rekavši kako i u slučaju kada se oduzmu noćenja učenika, Vukovarsko-srijemska županija u 2017. godini bilježi povećanje noćenja od 25 posto.

Prošle je godine Vukovar posjetilo 34.904 učenika koji su ostvarili 45.705 noćenja, a Vinkovce 2.281 učenik s 5.119 noćenja, dok ostale turističke zajednice nisu imale tu vrstu turističkog prometa.

“Ove brojke nas apsolutno svrstavaju među kontinentalne županije s najvećim porastom noćenja u 2017. godini, u Slavoniji odmah uz bok Osječko-baranjske županije”, navela je Rujana Bušić Srpak.

Kazala je i kako su najposjećeniji mjeseci svibanj, a potom rujan i travanj, te da je 11,5 posto turista u županiju došlo posredstvom agencija, a preostali individualno.

Zadovoljstvo ostvarenim turističkim rezultatima iskazao je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić koji je i predsjednik Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije ocjenivši kako je riječ o velikom napretku.

“Imamo što pokazati i u dijelu povijesti ali i ostatku turističke ponude i vjerujem da će biti još bolje”, kazao je Galić koji je direktorima turističkih zajednica s područja županije uručio tablete.