Vukovarski skup o akvakulturi: U sektoru ribarstva bilježimo suficit u robnoj razmjeni

Foto: Pixabay/Mike Potenza

VUKOVAR, U vukovarskom hotelu Lav održava se dvodnevna 13.međunarodna konferencija o akvakulturi pod nazivom Suradnja proizvodnje i znanosti – temelj uspješnog održivog razvoja čiji je organizator Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Institutom Ruđer Bošković i Hrvatskom poljoprivredno-šumarskom savjetodavnom službom.

“Hrvatska je, nažalost, velika uvoznica hrane. Od 2012., dakle prije ulaska u EU, do danas vanjskotrgovinski deficit povećao se sa 740 milijuna eura na više od milijardu eura. Ako pogledamo prvih osam mjeseci ove godine, vanjskotrgovinski deficit povećao se za dodatnih 50 milijuna eura. S druge strane, u sektoru ribarstva bilježimo suficit u robnoj razmjeni od preko 45 milijuna eura u čemu upravo značajan udio ima i izvoz akvakulture s 82 milijuna eura ili 45 posto”, upozorio je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

“Razgovaramo o načinima na koji bismo mogli dostići proizvodnju ribe za potrebe EU koja uvozi čak 65 posto ribe iz trećih zemalja Samo je 35 posto proizvodnje ribe i ribolova u EU iz vlastitoga uzgoja i izvora. Poanta je da se proizvodnja ribe podigne kako bi zadovoljila potrebe EU i time spriječi odljev kapitala u treće zemlje”, poručio je predsjednik Organizacijskog odbora konferencije Milan Božić.
Konferencija je posvećena prikazu trenutnoga stanja u akvakulturi i utvrđivanju bitnih tehnoloških, gospodarskih i znanstvenih spoznaja i rješenja nužnih za uspješan razvoj te djelatnosti.