Vukovarci se prisjetili stradanja u Veleprometu

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svetom misom, Vukovarci su se u srijedu prisjetili stradanja u skladištima Veleprometa u kojem je bivša JNA još u rujnu 1991. godine oformila logor u kojem je, prema podacima Hrvatskog društva logoraša sprskih koncentracijskih logora (HDLSKL), ubijeno više od 700 branitelja i civila.

U Društvu logoraša kažu i kako je kroz skladišta Veleprometa u razdoblju od rujna 1991. do travnja 1992. godine prošlo 10.000 branitelja i civila.

Po riječima predsjednika HDLSKL-a Danijela Rehaka Velepromet je bio najveći koncentracijski logor na području Hrvatske.

“Već godinama tražimo od državnog odvjetništva da konačno odgovaraju svi oni koji su mučili i ubijali Vukovarce na Veleprometu. Do sada smo podnijeli cijeli niz kaznenih prijava protiv naredbodavaca i mučitelja u srbijanskim logorima, pa i u Veleprometu, ali gotovo pa ništa nije učinjeno po tom pitanju”, kaže Rehak.

Vukovarci će se danas još prisjetit i žrtava Ovčare.  Podsjetimo, na  poljoprivrednom dobru Ovčara 20. studenoga 1991. godine pobijeno je 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice, zajedno s još pedesetak osoba za čijom sudbinom se još uvijek traga.

Brojna izaslanstva i građani položit će podno spomen obilježja na Ovčari u 13 sati vijence i zapaliti svijeće uz prigodni komemorativni program u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. U popodnevnim satima u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova (17 sati) bit će služena misa zadušnica čime će i završiti obilježavanje 28. obljetnice vukovarskog stradanja u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.