Vukovar do 15. svibnja središte svjetske 3D umjetnosti

Foto: Hrvatski radio Vukovar

VUKOVAR, Do 15. svibnja u Vukovaru se provodi manifestacija nazvana Vukovarart – Luka umjetnosti u okviru koje su se okupili najpoznatiji svjetski 3D umjetnici. Oni će tijekom boravka u gradu na šest lokacija oslikavati atraktivne anamorfne slike. Ideja za ovaj projekt nastala je nakon što je prošle godine jedini hrvatski 3D umjetnik Filip Mrvelj na mostu preko rijeke Vuke oslikao prvu 3D sliku u gradu. Ista je odmah postala jedna od atrakcija grada. Projekt se izvodi u organizaciji Grada Vukovara i Planet Street Paintinga iz Nizozemske, a vrijedan je oko 450 tisuća kuna.

„Vukovart predstavlja novi koncept u kulturi grada Vukovara te ga promovira kao mjesto koje prihvaća sve umjetnike, odnosno stvaratelje novih vrijednosti. Po prvi put u Hrvatskoj imamo ovoliku koncentraciju umjetnika koji se bave ovom vrstom umjetnosti. U ovom trenutku Vukovar je na karti svijeta kao jedna galerija najvećih 3D umjetnika i to je posebno značajno jer se mali broj ljudi bavi tom vrstom umjetnosti“, rekao je Mrvelj čije se slike nalaze po cijelom svijetu.

Na projektu u Vukovaru okupila su se slijedeća imena iz svjetske 3D Street Art scene iz cijelog svijeta: Juandres Vera, EduardoRelero, TonyCuboliquido, NikolajArndt, AlexMaksiov i Filip Mrvelj.