Kroz “Vrata Spačvanskog bazena” do turističke prepoznatljivosti

Foto: otok.hr

OTOK, Izgradnjom poučne staze Virovi i Lože završila je provedba prvoga dijela velikog projekta “Vrata Spačvanskog bazena” Otočke razvojne agencije i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije koji je prošlih dana predstavljen u gradskoj vijećnici u Otoku, izvjestili su iz otočke gradske uprave.

Riječ je o projektu odobrenom od Ministarstva zaštite okoliša i prirode i financiranom novcem Svjetske banke u sklopu projekta integracije u EU Natura 2000-NIP, a u sklopu  kojega je previđeno stavljanje u funkciju Virova kao zaštićenog krajolika, Virgrada kao arheološkog srednjovjekovnog nalazišta, Loža kao zaštićenog šumskog posebnog rezervata te oko 100 hektara zaštićene šume s najvrjednim primjercima hrasta lužnjaka.

“Cijeli projekt je zamišljen kako bismo izgradili bioekološki centar. U sklopu projekta je i multimedijalna dvorana koja će, uz te prirodne ljepote, privući turiste u naš grad. Vrijednost radova kojima se jača kontinentalni turizam je oko milijun kuna. Za projekt “Prirodna baština” kojim ćemo kandidirati bioekološki centar, natječaj je u tijeku, projektna dokumentacija je u završnoj fazi, kao i projektna dokumentacija što se tiče brodice. Poučna staza stavljena je u funkciju i sad idemo u drugu fazu. Vjerujemo da ćemo napraviti dobar turistički proizvod, koji će osim turista privući i studente te izviđače”, istaknuo je gradonačelnik Josip Šarić.

Po riječima Nikole Križanca, ravnatelja Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije koja je nositelj projekta, jedan je od glavnih prirodnih resursa Vukovarsko-srijemske županije svakako je Spačvanski bazen.

“Ovo je reprezentativan dio cijeloga Spačvanskog bazena, dakle kombinacija šuma i voda. Šetajući ovom poučnom stazom dobit će se svi poučni sadržaji i bitne stvari koje se mogu naći u spačvanskom bazenu”, kazao je Križanac.

Kroz poučnu se stazu dugu 5800 metara najbolje može doživjeti priroda Spačvanskog bazena, poručuju iz Otoka dodajući kako su uz stazu postavljene informacijsko-edukacijske ploče, klupe, promatračnica za ptice te sjenice-razgledišta. Poučna se staza proteže kroz zaštićeni krajolik Virovi i rezervat šumske vegetacije Lože u nastavku. Kraj radova najavljen je za proljeće.