Vitomir Begović: U Hrvatskoj tijekom godine imamo 16.000 ozljeda na radu

Foto: www.hrv.hr

VUKOVAR, U prostorijama Razvojne agencije Vukovar održan je radni susret Otvorenih vrata Zavoda za unaprjeđivanje zaštite na radu u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Zavod za unapređivanje zaštite na radu javna je ustanova u vlasništvu Republike Hrvatske nadležna za praćenje stanja i unapređivanje zaštite na radu, kao i za pružanje stručne pomoći poslodavcima, sindikatima, osobama ovlaštenima za poslove zaštite na radu, stručnjacima zaštite na radu, tijelima državne uprave, te svim zainteresiranim dionicima.

„U Hrvatskoj godišnje imamo prijavljeno nešto više od 16 tisuća ozljeda na radu godišnje. Među tih 16 tisuća ozljeda na radu oko dvije tisuće se odnosi na teške ozljede na radu, a oko 20 posto su ozljede koje se događaju prilikom dolaska ili odlaska s posla, dakle u prometu. U prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno je pet slučajeva smrtnih ozljeda na radu te 19 ozljeda na radu s vrlo teškim posljedicama“, rekao je ravnatelj Zavoda Vitomir Begović.

Dodao je i da u okviru Zavoda djeluje i stalno besplatno savjetovalište Zaštita na radu 3u1putem kojega se provodi informiranje, savjetovanje i edukacija, namijenjena svim dionicima, koji kroz izravnu komunikaciju imaju mogućnost dobiti potrebne informacije kako učinkovito organizirati i provoditi mjere zaštite na radu.

„Zaštita na radu važna je za očuvanje radne sposobnosti radnika od početka do završetka radnog vijeka. Naime, ako očuvamo tu sposobnost radnika onda omogućavamo da oni ostanu duže u svijetu rada, da ne odlaze u prijevremene mirovine, da ne obolijevaju i ne odlaze na bolovanja zbog nepovoljnih uvjeta rada. U konačnici na taj način doprinosimo gospodarskoj stabilnosti, stabilnosti mirovinskog i zdravstvenog sustava, a radnici mogu osigurati svoju bolju materijalnu egzistenciju“, rekao je Begović.