U Vinkovcima se održava 21. kongres Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, “Učimo na iskustvima” moto je 21. kongresa Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći s međunarodnim sudjelovanjem koji se do nedjelje, 22. listopada, održava u vinkovačkom hotelu Slavonija uz sudjelovanje oko 150 sudionika iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Austrije, Italije, Španjolske, Slovačke, Njemačke, pa i Kolumbije.

”Zadovoljni smo što smo nakon 20 godina po prvi puta u Vinkovcima, jer je upravo iz Vinkovaca i krenula ideja novog ustroja hitne pomoći te da napokon u Slavoniju dovodimo eminentne stručnjake iz područja hitne medicine”, rekao je predsjednik Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći Danijel Šota.

Ocjenio je kako je iskustvo od presudnog značaja za svakog djelatnika hitne medicinske pomoći jer, kako je kazao, onoga s čime se djelatnici hitne pomoći znaju susresti na terenu često nema u udžbenicima, te je razmjena iskustva vrlo bitna.

Šota se založio za veću pomoć države hitnoj pomoći i bolju suradnju s liječnicima obiteljske medicine jer, upozorio je, čak 90 posto posla koji rade djeltanici hitne pomoći je u stvari posao obiteljskih liječnika.

 

“Požrtvovanost i organizacija samih djelatnika su neupitni ali potrebna je veća skrb države prema hitnoj pomoći, poglavito u nabavci automobila, opreme i uniformi za djelatanike. Tražimo bolju skrb jer nemamo ni benificirani radni staž, a zahtjevamo i da se djelatnici hitne pomoći priznaju kao službene osobe”, kazao je Tomislav Šota.