U Vinkovcima održana završnica Državnog prvenstva u judu

Foto: Maria Levačić

VINKOVCI, U organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza i Školskog sportskog saveza Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima je otvorena završnica Državnog prvenstva osnovnih škola u judu. U borbi za prestižni naslov državnog školskog prvaka sudjelovali su finalisti iz 18 najuspješnijih škola iz deset hrvatskih županija. Zlato je u ženskoj kategoriji osvojila OŠ Bogumila Tonija iz Samobora dok je u muškoj najbolja bila OŠ prof. Filipa Lukasa iz Kaštel Starog. Srebro će kući ponijeti djevojčice OŠ Dragutina Domjanića iz Zagreba te dječaci OŠ Bogumila Tonija iz Samobora. Broncu su zasluženo osvojile djevojčice OŠ Ravne njive iz Splita te dječaci OŠ Ivan Goran Kovačić iz Duge Rese.

“Judo pruža jednu bazu te motorički i funkcionalno razvija djecu u svim dimenzijama. Cilj nije samo napraviti vrhunske sportaše nego utjecati na razvoj pojedinca kao što uspješnijeg člana zajednice. Željeli smo uključiti judo u hrvatske škole kao način zdrave tjelovježbe ali i kao način koji djeci u školi pomaže da budu sretnija. Judo pomaže u boljoj koncentraciji i olakšava odnose među vršnjacima, učidjecu izbjegavati konflikte i time pozitivno utječe na vršnjačko nasilje u školama, a istraživanje koje smo provodili među učenicima i među roditeljima pokazalo je da djeluje i na poboljšanje ocjena u školi te podiže samopouzdanje učenika“, rekla je predsjednica Hrvatskog judo saveza Sanda Čorak.

Slavlje sporta u Vinkovcima uveličala je i Marija Jurić, učenica glazbene škole Josipa Runjanina koja je otpjevala državnu himnu, a atmosferu su podigli i nastupi plesne grupe Piramide te djevojaka iz plesne udruge Vinkovačke mažoretkinje.