Vinkovci uveli jedinstveni komunalni doprinos za gospodarstvo od jedne kune

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Svi investitori-obveznici komunalnog doprinosa koji na području grada Vinkovaca budu ubuduće gradili objekte gospodarsko-poslovne i poljoprivredne namjene plaćat će jedinstveni komunalni doprinos od samo jedne kune po prostornom metru građevine, odlučilo je Gradsko vijeće Vinkovaca, a za takav prijedlog vladajućima je došla pohvala i od oporbe.

“Koliko mi je poznato, prvi smo grad u Hrvatskoj koji je uveo komunalni doprinos na razini jedne kune. Želimo potaknuti investitore da ulažu na području grada Vinkovaca, a na ovakav način stvaramo im preduvjete”, kazao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Grad Vinkovci do sada je bio podjeljen na četiri zone u kojima se plaćao komunalni doprinos od 1 do 50 kuna po prostornom metru te je tako investitor u prvoj zoni u kojoj je komunalni doprinos bio i najviši i iznosio 50 kuna, za građevinu obujma 1000 prostornih metara plaćao 50.000, a sada će plaćati svega 1.000 kuna odnosno čak 49.000 kuna manje.

Tomu zamjerku nisu mogli naći niti oporbeni vijećnici te je prijedlog odluke usvojen jednoglasno.

Gradski vijećnici, ali ovoga puta ipak samo većinom glasova, usvojili su i drugi ovogodišnji rebalans gradskog proračuna kojim je vinkovački proračun povećan za 27 milijuna kuna.

“Puno je projekata koje namjeravamo realizirati i za koje smo već i osigurali novce ali moramo ih “provući” i kroz proračun, da budu vidljivi. U prvom redu, predstoji nam gradnja Poduzetničkog inkubatora za koji smo osigurali 21 milijun kuna, energetska obnova dječjih vrtića, završetak radova za izgradnji Buba bara kao i započetih sportskih terena u Lenijama, a želimo krenuti i s izgradnjom naše gradske knjižnice”, pojasnio je razloge rebalansa gradonačelnik Bosančić.

Podsjetio je kako je izvorni gradski proračun iznosio 133,5 milijuna kuna da bi u prvom rebalansu bio povećan na 142,3 milijuna kuna, a sada se diže na 170,1 milijun kuna. Ta je vijest oraspoložila i dio oporbe te su vijećnici Mosta odlučili podržati odluku o rebalansu.

“Razmatrali smo stavke predloženog rebalansa i zaključili kako ima više pozitivnih nego negativnih stvari”, pojasnio je podršku predloženom rebalansu proračuna Mostovac Darko Posarić.