Vinkovci provode projekt “Mladi pod svjetlima reflektora”

Foto: Pixabay

VINKOVCI, Početkom veljače započela je provedba projekta “Mladi pod svjetlima reflektora društva” koji zajednički provode Grad Vinkovci i vinkovačka Udruga Mladi protiv gladi koji pozivaju sve zainteresirane mlade od 15-25 godina da se uključe u provedbu ovoga projekta koji se s 282.162,30 kuna financira iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., javnog poziva Umjetnost i kultura za mlade Ministarstva kulture.

Svrha projekta je borba protiv siromaštva, socijalne isključenosti i svih oblika diskriminacije razvojem mehanizama za socijalnu i kulturnu integraciju mladih od 15-25 godina i mladih od 15-25 godina koji su u nepovoljnijem položaju (socijalno ugroženi, nezaposleni, dugotrajno nezaposleni i pripadnici nacionalnih manjina) kroz izradu i provedbu Programa participativnih radionica koje će im omogućiti sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim sadržajima koji im nisu inače dostupni, a koji se smatraju uobičajenima u društvu.

Finalni proizvodi projekta bit će dokumentarni film i predstava koje će mladi pripremiti uz pomoć mentora. Dokumentarnim filmom pratit će se sudjelovanje mladih u projektu, dok će se predstava temeljiti na pričama iz njihovih života. Projekt upravo iz tog razloga nosi naziv „Mladi pod svjetlima reflektora društva“ jer će omogućiti mladima da budu viđeni i prepoznati u društvu te stjecanje novih znanja i vještina iz područja umjetnosti i kulture, poput kreativnog pisanja, režiranja, glume, glazbe, scenografije, kostimografije.

Pored toga, tim podugovorenih vanjskih stručnjaka angažiranih za provedbu aktivnosti projekta (akademski glumac, snimatelj, knjižničar, akademski slikar i scenograf, profesor glazbe i psiholog) izradit će mehanizam za socijalnu i kulturnu integraciju mladih u nepovoljnijem položaju u vidu Programa participativnih radionica za mlade u kulturnim i umjetničkim aktivnostima. Program će se tiskati u 100 primjeraka te objaviti na internetskoj stranici projekta, ali i institucija direktno ili indirektno uključenih u provedbu projekta kako bi se mogao besplatno koristiti, primjenjivati i modificirati ovisno o potrebama i nakon završetka projekta.

Provedba projekta započela je 8. veljače potpisivanjem ugovora između Ministarstva kulture i Grada Vinkovaca, dok će u četvrtak, 15. veljače, s članovima projektnog tima sastanak održati vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić kako bi se dogovorio nastavak aktivnosti. Grad Vinkovci i Udruga Mladi protiv gladi pozivaju sve zainteresirane mlade od 15-25 godina da se uključe u provedbu projekta „Mladi pod svjetlima reflektora društva“.