Vinkovci: Otkrivena spomen ploča u čast pjesnika Miroslava Slavka Mađera

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, U sklopu književne manifestacije Dani Josipa i Ivana Kozarca u petak je na zgradi Općinskog suda u Vinkovcima otkrivena spomen-ploča pjesniku Miroslavu Slavku Mađeru.

Nakon uvodnih riječi o Miroslavu Slavku Mađeru predsjednika Društva hrvatskih književnika Đure Vidmarovića spomen ploču otkrili su Martin Grgurovac iz Slavonske naklade “Privlačica” kojna je organizator Dana Josipa i Ivana Kozarca i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro.

Miroslav Slavko Mađer rodio se 1. srpnja 1929. u Hrtkovcima, u Srijemu, osnovnu i srednju školu završio je u Vinkovcima, a 1955. diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao profesor i ravnatelj Gradskog kazališta u Vinkovcima, a od 1965. na RTV-u Zagreb kao radijski urednik-dramaturg, te je prilagođavao književna djela za radio, televiziju i kazališta.

Autor je više zbirki pjesama, drama, novela, kratkih priča, eseja crtica, humoreska te knjiga za djecu.

Pripada književnoj generaciji koja se početkom pedesetih godina 20. stoljeća okupljala oko časopisa Krugovi (“krugovaši”), a prvu zbirku pjesama “Raskršće vjetra” objavio je 1955. godine. U svojim djelima izrazito je vezan za zavičaj, a veliku popularnost stekla je njegova pjesma “Pjevat će Slavonija” iz 1969. godine, koju je uglazbio Branko Mihaljević.

Brojna djela su mu doživjela i uprizorenje na hrvatskim kazališnim pozornicama, a poezija uvrštena u nekoliko antologija. Književna djela su mu prevedena na poljski, talijanski, mađarski i druge jezike.