Vinkovci: Obilježen Dan plavih irisa

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Liga protiv raka Vinkovci i Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, dijeljenje plavih irisa i edukacijskih  letaka u vinkovačkom Gradskom parku, obilježili su u subotu Dan plavih irisa posvećen osobama oboljelima od raka debelog crijeva.

Plavi irisi i plava vrpca simboliziraju borbu protiv raka debelog crijeva, drugog najčešćeg raka i u Hrvatskoj i u svijetu kod osoba oba spola. Oko 1.900 muškaraca i oko 1.200 žena svake godine u Hrvatskoj oboli od raka debelog crijeva što ovu tešku bolest svrstava u velik javnozdravstveni problem. Nažalost, svega 18 % slučajeva raka debelog crijeva otkrije se u početnoj fazi tj. dok je bolest izlječiva i kad liječenje ne uzrokuje velike posljedice po dušu i tijelo.

Hrvatska je stoga pokrenula Nacionalni program za rano otkrivanje raka debelog crijeva s ciljem smanjenja smrtnosti i negativnih posljedica bolesti. Otkrivanjem raka debelog crijeva u ranoj fazi bolesti mogu se spasiti mnogi životi. Ako se rak debelog crijeva otkrije ranije i čim prije započne liječenje, on je izlječiv. Testiranjem stolice na tragove krvi nevidljive okom je jednostavna metoda koja može otkriti vrlo male količine krvi u stolici, a što je često prvi znak raka, polipa ili drugih bolesti crijeva. Polipi su predstadij raka debelog crijeva, a njihovim otkrivanjem i uklanjanjem može se spriječiti nastanak raka.

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka debelog crijeva obuhvaćeni su žene i muškarci u dobi između 50 i 74 godine, a koji će svake dvije godine dobiti pozivno pismo da se uključe u program i obave testiranje stolice na okultno krvarenje. Iznimno je važno odazvati se takvim pregledima jer oni mogu značiti spas nečijeg života i poštedu oboljelih osoba velikog stresa kojega ta bolest neumitno donosi.