Vinkovački gradski proračun rebalansom veći za 36 milijuna kuna

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Vinkovačko Gradsko vijeće izglasalo je većinom glasova rebalans proračuna Grada za 2018. godinu i to za 36 milijuna kuna, a do tog značajnog povećanja u proračunu Grada koji je sada veći od 200 milijuna kuna došlo je, kako je pojašnjeno, prvenstveno zbog povećanja poreznih prihoda i odobrenih EU projekata..

“Do povećanja proračuna je došlo iz razloga što imamo bolje porezne prihode, ali i značajan broj odobrenih EU projekata koje moramo staviti u proračun tako da ovim rebalansom dižemo proračun za ukupno 36 milijuna kuna”, pojasnio je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Naglasio je kako je najveći dio povećanja rezultat pritjecanja sredstava iz EU fondova po osnovu projekata koji su prihvaćeni poput energetske obnove Osnovne škole Antuna Gustava Matoša koja će se financirati s 18 milijuna kuna EU sredstava. Pored toga, porasli su i porezni prihodi Grada za oko pet milijuna kuna, naglasio je Bosančić.

Uz očekivanu podršku vijećnika vladajuće koalicije, zadovoljstvo povećanjem prihodovne strane proračuna iskazali su i vijećnici oporbe, uz određene ograde. Tako je SDP-ov Davor Benić zamjerio vladajućima što najviše ulaže u, kako je kazao, asflat i beton aludirajući na infrastrukturne projekte dok, po njemu, zanemaruju se projekti iz područja socijale i demografije.

“Proračun je krva slika svakog grada i žao mi je što vlasti nisu prepoznale povjesni trenutak u kojem se Vinkovci nalaze, a on sugerira kako su socijalne i demografske potrebe trenutačno prioritetnije”, poručio je Benić.

 

Mostovac Darko Posarić zamjerio je vladajućima što se nisu pozabavili  više smanjivanjem rashodovne strane posebice kada je riječ o troškovima na plaćama djelatnika gradske uprave. Povećanje proračunskih prihoda pozdravio je i neovisni Damir Jakšić ocjenivši ipak kako su prihodi iz EU fondova po osnovu projekata u gradu na Bosutu do sada trebali iznositi, kako je kazao, 300, a ne 30 milijuna kuna.

“Ovo je jako lijepo i raduje me da nam rastu proračunski prihodi jer će se sva ova ulaganja odraziti i na ljepši izgled grada”, kazala je Mirna Krajina Andričević (HNS).