Vinkovački Agro-klaster jedini u Hrvatskoj s certifikatom GMO free za jaja iz slobodnog uzgoja

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Vinkovački Agro klaster prvi u Hrvatskoj dobio je certifikat GMO free za jaja proizvedena u slobodnom uzgoju na farmama kooperanata s kojima klaster surađuje, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Palači Srijem.

“Osnovani smo s ciljem da povežemo obiteljske poljoprivredne proizvođače i prenesemo im nove tehnologije i znanja i mislim da smo osiguranjem ovog certifikata napravili veliki korak k tom cilju”, kazao je direktor Agro-klastera Zdenko Podolar navodeći kako je ove godine klester kupcima isporučio više od 700.000 komada jaja.

Po njegovim riječima, Agro-klaster trenutno okuplja 18 kooperanata, a u studenom bi u Soljanima trebao otvoriti i vlastitu farmu koka nesilica kapaciteta 6.000 koka, u što se ulaže 3,5 milijuna kuna.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ocijenio je da je projekt kamenčić u mozaiku ovdašnje poljoprivrede i korak prema boljoj budućnosti i opstojnosti poljoprivredne proizvodnje na istoku Hrvatske.

Posao certifikacije obavila je švicarska tvrtka SGS Adriatica u ime koje je voditelj certifikacije Drago Gojić kazao kako su vinkovački Agro-klaster i tvornica stočne hrane Belje u kojoj se proizvodi hrana za koke nesilice kooperanata Agro-klastera, jedine dvije tvrtke Hrvatskoj koje imaju certifikat GMO FREE po standardu Donau Soja Organizacije važećem za cijelu dunavsku regiju.

Uz Vukovarsko-srijemsku županiju, osnivači tvrtke su općine Cerna, Vrbanja, Drenovci, Stari Jankovci i Lovas, Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, te Zadruga za proizvodnju voća i povrća “Vinkovačka šparoga”.