Vinkovačka Spačva završila polugodište s dobiti nešto većoj od šest milijuna kuna

Foto: Đuro Karalić

ZAGREB, Drvna industrija Spačva iz Vinkovaca u petak je izvijestila da je u prvih pola godine poslovala s nešto više od šest milijuna kuna dobiti, što je otprilike 16 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Financijsko izvješće DI Spačve pokazuje da su joj ukupni prihodi u prvih šest mjeseci dosegnuli 109,53 milijuna kuna te su bili otprilike 14 posto niži nego godinu ranije, prenosi Hina.

Pritom prihodi od prodaje iznose 98,7 milijuna kuna te su bili gotovo 20 posto niži. Od tog iznosa, 67,2 posto ili 66,33 milijuna kuna ostvareno je na inozemnim tržištima. U odnosu na isto razdoblje lani, inozemna prodaja smanjena je 21 posto. Najznačajnije zemlje izvoza su Italija, Rumunjska, Francuska, Srbija, Njemačka, Velika Britanija.

Što se tiče ostatka godine, Uprava kompanije je na oprezu.

 “Neizvjesnost najbolje opisuje ono kako trenutno vidimo poslovanje u drugoj polovini godine”, poručuju iz Uprave.

U mjesecu lipnju glavnina svih tržišta je normalizirana te su uspjeli ostvariti očekivane prihode od prodaje. Trenutno su sva njihova tržišta aktivna i nema značajnih utjecaja koji bi mogli bitno narušiti prihode od prodaje kao što je to bilo tijekom ‘lockdowna’. Svi proizvodni pogoni rade punim kapacitetom te nije bilo nikakvih smanjenja opsega proizvodnje od ožujak do lipnja kao niti otpuštanja radnika, navode iz kompanije. 

Napominju i da su za osiguranje likvidnosti putem programa HBOR-a i poslovne banke osigurali dodatna sredstva te Uprava smatra da će uspješno održati likvidnost i ukupno poslovanje društva, prenosi Hina.

Izvor: Hina