Veliki potencijali religijskog i kulturnog turizma u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Na temu „Kulturni turizam i perspektive razvoja religijskog turizma u Hrvatskoj“ u Vukovaru se održava dvodnevni 8. Turistički forum kontinentalne Hrvatske. Kako je rečeno tijekom otvaranja cilj foruma, tijekom kojega će biti održano niz predavanja, je prikazati stvarne mogućnosti razvoja religijskog turizma Hrvatske te otvoriti stručnu raspravu na temu je li religijski turizam dio kulturnog turizma ili zaseban selektivni oblik turizma. Direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić Srpak kazala je kako ova županija ima ogromne turističke potencije kada je riječ o religijskom turizmu. Podsjetila je na niz crkvi, svetišta, činjenicu da se u okviru Franjevačkog samostana otvara muzej kao i nagrade koje su do sada dobivali.

Gvardijan Franjevačkoga samostana fra Ivica Jagodić rekao je da crkva i samostan imaju što pokazati hodočasnicima i turistima, od starih knjiga preko crkvenoga ruha i kaleža do slika.

Profesor na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija Zdenko Cerović, a koji je govorio o ulozi hodočašća u turističkoj potrošnji Hrvatske, rekao je kako unatoč velikim potencijalima religijski turizam u ukupnim turističkim prihodima sudjeluje sa svega 0,4 posto.

„Imamo niz poznatih i prelijepih crkvi, svetišta, muzeja i sličnih sadržaja koji su zasigurno zanimljivi ne samo turistima iz Hrvatske nego i cijeloga svijeta. Te sadržaje treba „upakirati“ u ukupnu turističku ponudu tako da turisti koji dođu na more ili neko drugo turističko odredište mogu tijekom te posjete obići i neku crkvu ili svetište. Tim sadržajima treba dodati i gastro i eno ponudu što je turistima također iznimno važno. Sve to zajedno može dovesti do puno boljih turističkih rezultata“, rekao je Cerović.

Prvom danu foruma nazočio je i pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić koji je rekao kako je u razne turističke projekte, papirologiju, obnovu i rekonstrukciju na području cijele Hrvatske uloženo oko milijardu eura.