Velika pobjeda stručnih studija

Foto: Ivan Matić

ZAGREB, VUKOVAR, Višemjesečna borba studenata stručnih studija okupljenih u inicijativu 300=300 konačno je rezultirala željenim rezultatom nakon što je Hrvatski sabor izglasao Zakon o hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Riječ je o dugotrajnoj, ali uspješnoj borbi studenata stručnih studija koji će s ovim Zakonom biti smješteni na istu razinu, ali različite podrazine s kolegama sveučilišnih studija i to na sljedeći način:

  • Razina 6. st. – kvalifikacije stečene završetkom preddiplomskih stručnih studija
  • Razina 6. sv. – kvalifikacije stečene završetkom preddiplomskih sveučilišnih studija 
  • Razina 7.1. st. – kvalifikacije stečene završetkom specijalističkih diplomskih stručnih studija
  • Razina 7.1. sv. – kvalifikacije stečene završetkom sveučilišnih diplomskih studija te integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija.

Nakon što je izglasan Zakon jedna od pokretačica Dijana Radovniković kazala je kako je to veliki dan za pravdu i demokraciju u Hrvatskoj jer su studenti svojim zajedništvom pokazali kako nije moguće igrati se našim sudbinama.

„Nismo i nećemo dozvoliti jednom malom dijelu akademske zajednice da svoje frustracije ispoljavaju na nama koji smo budućnost ove zemlje. Inicijativa nastavlja svoje djelovanje, a iduća je na redu borba za izmjenu Zakona o akademskim nazivima, kako bismo i u tom dijelu bili priznati jednako kao kolege sa sveučilišnih studija i kako bi se i ta diskriminacija velikog broja studenata napokon ispravila“, rekla je Radoniković.

Dodala je kako je ovim događajem odluka Ustavnog suda od prošle godine, kojom se studente stručnih studija maknulo s razina na kojima se nalaze sveučilišni studiji u isto vrijeme, na neki način poništena. Kaže i kako je postignut i kompromis kako bi suprotstavljene strane bile zadovoljene te da ovo nije razdoblje mirovanja, nego nova borba.

„Velika je ovo pobjeda za stručne studije koji ostaju na istoj razini Europskog kvalifikacijskog okvira (EQF) kao stručni studiji u cijelom europskom prostoru visokog obrazovanja, te stoga pozivam sve maturante da upisuju naše studijske programe jer su inovativni, stručni i spremaju ih za tržište rada“, rekao je Željko Sudarić koji je dekan vukovarskog Veleučilišta Lavoslav Ružička ali i predsjednik odbora javnih Veleučilišta i visokih škola RH.