Večeras počinju 31. Retkovački susreti kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Foto: Marko Sabljaković

RETKOVCI, Svečanošću otvorenja te izvedbom predstave “Miris jorgovana”, Gradskog amaterskog kazališta Županja, nastale prema tekstu Snježane Puljić, u Retkovcima večeras započinju 31. Retkovački susreti kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Na 31. Retkovačkim susretima kazališnih amatera odlukom izbornice Selene Andrić, akademske glumice i umjetničke suradnice na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, bit će odigrano deset kazališnih predstava i jedna monokomedija, a pozornicom će retkovačkoga Doma kulture kročiti stotinu glumaca-amatera.

Kazališni su susreti i ove godine međunarodnoga karaktera, a predstave će osim kazališta iz Hrvatske odigrati i kazališta iz Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Osim kazališnih uradaka u popratnom će programu biti održano predstavljanje knjige “Glumačko sazrijevanje” autorice Mire Perić, osječke glumice i profesorice na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku.

Pored “Mirisa jorgovana” županjskog GAK-a, gledatelji će imati prigodu pogledati i predstave “Kralj Lear” Dramskog studija ‘‘Dada‘‘ Kazališne družine Pinklec iz Čakovc, “Mrginji su u glavi” Kluba kulture Libuša Ljubuški, ‘‘Nekad i sad‘‘ Dramske udruge ‘‘Kaj‘‘ Zabok, “Zadružna dioba” Šokačke glumačke družine ‘‘Matini kripoštoli‘‘ Donja Bebrina, “Karolina Nojber” Pozorišta Castellum iz Kostolca (Srbija), “Veronikin rubac” Dramske udruge Proložac, “Trži se novi suprug” Gimnazijske dramske scene Kraljica Split, ‘‘Tamo gdje tuga spava‘‘ Kazališta ‘‘Nova scena‘‘ Vinkovci i Gradskog kazalište ‘‘Joza Ivakić‘‘ Vinkovci, ‘‘Svečana večera u pogrebnom poduzeću‘‘ Kazališne družine KUU ‘‘Seljačka sloga‘‘ Nedelišće te ‘‘Noć kad se‘‘ Teatra Fedra Bugojno.

Nagrade najuspješnijima bit će dodijeljene u nedjelju, 22. ožujka.