Važnost tjelesne aktivnosti kod djece: Piše Lorena Draženović, mag.cin.

  Foto: Pixabay/Christo Anestev

  Hipokrat je još 400 god. p.n.e. rekao: „Svi dijelovi tijela koji su u funkciji, ukoliko se primjereno koriste i vježbaju radom, dobro se razvijaju, ostaju zdravi, sporo stare, ali ukoliko nisu u uporabi postaju skloni bolesti, zaostaju u rastu i brzo stare“.

  Čak su i stari Grci shvaćali važnost tjelesnog vježbanja kako kod odraslih osoba, tako i kod djece. Kod djece predškolske dobi još se uvijek razvijaju koštano – vezivni i živčano – mišićni sustav te je stoga izuzetno važno na pravi ih način usmjeravati kroz tjelesne i sportske aktivnosti.

  Tjelesna aktivnost djeci pruža nebrojene dobrobiti, a neke od njih su:
  – normalni motorički razvoj koji utječe i na kognitivni, emocionalni te socijalni razvoj djeteta,
  – zadovoljavanje djetetovih temeljnih potreba kao što su potreba za kretanjem i igrom,
  – velika je vjerojatnost da će dijete koje razvije navike redovnog tjelesnog vježbanja, zadržati
  te iste navike i u adolescenciji,
  – neka istraživanja pokazuju da djeca koja vježbaju postižu bolje rezultate u školi,
  – tjelesnim vježbanjem preveniraju se brojne kronične bolesti,
  – tjelesnim vježbanjem preveniraju se brojna neželjena ponašanja djece,
  – kroz sport i tjelesnu aktivnost djeca imaju mogućnost aktualizirati se.

  Na žalost, statistički podaci iz 2012. godine pokazuju da je u Hrvatskoj čak 92% nedovoljno aktivnih djevojčica u dobi od 15.godina starosti.

  Podaci s portala News Medical iz 2013. godine pokazuju da je čak 42 milijuna djece do 5 godina starosti prekomjerno teško ili pretilo. Podaci za Grad Zagreb iz 2012. godine također su poražavajući. Oni pokazuju da je 32,6% djece između 7 i 15 godina starosti prekomjerno teško.

  Podaci od National Heart Foundation of Australia pokazuju da kod djece koja dnevno sjede više od 4 sata postoji duplo veća šansa za razvoj pretilosti.

  Upravo je prekomjerna tjelesna težina razlog zašto bolesti koje su prije zahvaćale isključivo stariju populaciju sada zahvaćaju i djecu. Sve više djece pati od dijabetesa, kolesterola, apneje, niskog samopoštovanja i sl.

  Izuzetno je važno djecu od najranije dobi usmjeravati u sport ili barem neki oblik tjelesne aktivnosti. Tjelesna aktivnost pomaže djeci u procesima aktualizacije i socijalizacije te pozitivno utječe na njihov motorički, emocionalni i psihosocijalni razvoj.

  Stoga, izađite s djecom u park, motivirajte ih pričama o velikim hrvatskim i svjetskim sportašicama i sportašima, naučiti ih fair playu, potaknite ih da kvalitetno i konstruktivno iskoriste svoje vrijeme. Bit će to dobro za njih, a i za vas!