Utječe li kava na sportsku izvedbu

  Foto: Pixabay

  Određena istraživanja pokazuju da čak 62% svjetske populacije popije barem šalicu kave svaka 2 do 3 dana. Mnogi rekreativci/sportaši popiju šalicu kave prije trčanja vjerujući da će im ona dati dodatnu energiju te poboljšati izdržljivost. Međutim, je li to zaista slučaj?

  Kako kofein funkcionira?
  Kofein stimulira naš živčani sustav povećavajući proizvodnju noradrenalina u mozgu. Često je upravo to ono što nam treba nakon neprospavane noći ili uslijed popodnevnog umora. Kofein svoje efekte pokazuje već nakon 30 minuta od konzumacije, a u organizmu se
  zadržava 6 do 8 sati. Koji su učinci kave na tijelo i organizam? Kava je antioksidans te podiže imunosni sustav. Kava nakon konzumacije povećava temperaturu tijela zbog čega metabolizam sagorijeva više kalorija.
  Kava privremeno podiže krvni tlak šireći krvne žile te ubrzavajući rad srca. Stoga se osobama koje boluju od kardiovaskularnih bolesti (poput visokog krvnog tlaka) ne preporučuje ispijanje kave. Međutim, ako imate normalan krvni tlak, kava može pozitivno djelovati na vaše srce. Kofein iz kave širi bronhiole u plućima što olakšava disanje. Kava djeluje i kao diuretik, privremeno stimulirajući pojačan rad bubrega. Kod određenih ljudi kava može djelovati i kao sredstvo protiv bolova (posebice kada govorimo o glavobolji). Kava također može stimulirati te poboljšati peristaltiku.

  Poboljšava li kava sportsku izvedbu?
  Brojne studije istraživale su učinke konzumacije crne kave prije treninga, posebice kardio treninga (trčanje i biciklizam). Jedna takva studija objavljena je u časopisu International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. Rezultati pokazuju da je kod sportaša vidljivo poboljšanje izdržljivosti i izvedbe u 5 od 9 slučajeva. Budući da kofein širi bronhiole, samim time omogućuje funkcionalnije disanje kao i brži tempo trčanja. Međutim, ne postoje dokazi da kofein pozitivno djeluje na mišićnu snagu te da na bilo koji način poboljšava trening snage.

  Koliko je dovoljno?
  Šalica espreso ili crne kave prije treninga i više je nego dovoljna da bi vam pomogla u povećanju izdržljivosti. U globalu, ne biste smjeli piti više od 3 šalice bilo koje kave na dan. Također, ne zaboravite da je kava diuretik, stoga ju ne možete koristiti kao tekućinu. Naprotiv, zbog kave bi trebali povećati unos tekućine u organizam (budući da ona potpomaže njezinom izlučivanju iz organizma).

  Piše: Lorena Draženović, mag.cin.