Učenici Osnovne škole Vladimira Nazora od ponedjeljka nastavu će pohađati u obnovljenim i energetski učinkovitim školskim prostorima

Foto: Grad Vinkovci

VINKOVCI, Među brojnim projektima energetske obnove u Vinkovcima našao se i projekt obnove Osnovne škole Vladimira koji je ovih dana priveden i kraju te će učenici koji pohađaju tu školu u ponedjeljak sjesti u novoobnovljene učionice.

Riječ je o projektu energetske obnove vrijednom 11.066.834,15 kuna, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

“Sve je krenulo s novom ovojnicom, kamenom vunom debljine 10 centimetara oko cijele škole i školske dvorane. Dobili smo i novi krov s izolacijom i napokon nema više prokišnjavanja s kojim smo se susretali zbog dotrajalosti crijepa, a vrlo bitna promjena je i u kotlovnici gdje je stavljen novi kondenzacijski kotao. Rezultati projekta su vidljivi već ove zime, osjetimo da je puno lakše zagrijati učionice. Učitelji i učenici kažu da je sad puno toplije, osobito na katu, a to je donijelo značajnu razliku, jer uz manju potrošnju mi dobivamo puno više”, kaže ravnatelj škole Damir Burić.

Po njegovim riječima, 465 učenika raspodijeljenih u 23 odjela ovim su projektom dobili puno kvalitetnije uvjete školovanja.

“Rezultat energetske obnove odražavat će se na smanjenje potrošnje energije za grijanje i hlađenje na godišnjoj razini od 75,99 posto u odnosu na godišnju potrošnju za grijanje i hlađenje prije provedbe navedenih mjera što će ujedno doprinijeti i smanjenju godišnje emisije CO2 od najmanje 50 posto”, pojasnio je Josip Romić, voditelj projekta.

Projekt energetske obnove ove škole samo je jedan u nizu projekata čiji je nositelj Grad Vinkovci. Nakon obnove osnovnih škola Vladimira Nazora i Antuna Gustava Matoša, u tijeku su još radovi na zgradama Arhiva i Hrvatskog sokola, a svi ti projekti imaju zajedničke ciljeve – uštedjeti energiju, zaštiti okoliš i poboljšati gospodarsku situaciju i Vinkovcima, rekao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić nakon što je obišao obnovljene prostore škole Vladimira Nazora.

“Cilj je sve škole pretvoriti u energetski učinkovite objekte te ih dovesti u stanje koje će omogućiti rad u jednoj smjeni i uštedu novca koji će moći biti prenamijenjen u obrazovanje i programe za našu djecu”, zaključio je gradonačelnik Bosančić.