U Vukovaru održana radionica o tradicijskoj kulturnoj baštini Slavonije, Baranje i Srijema

Foto: Posudionica i radionica narodnih nošnji

VUKOVAR, U Vukovaru je održana Radionica o tradicijskoj kulturnoj baštini Slavonije, Baranje i Srijema, osmišljena s ciljem poticajnog djelovanja na kulturno-umjetničke udruge navedenog područja koje u zadnjih nekoliko godina imaju poteškoće u radu zbog raznih okolnosti.

Zastupljene teme predstavljale su različite glazbene i plesne tradicije te tradicijsko ruho šokačkog stanovništva, a cilje je bio educirati polaznike o mogućnostima i potencijalu različitih aspekata tradicijske kulture. Stoga su predavači Josip Forjan, Ljubica Gligorević, Irena Miholić i Tvrtko Zebec prenijeli dio svog stručnog znanja i potaknuli polaznike na daljnji rad u svojim udrugama, a sve s ciljem kvalitetnog predstavljanja tradicijske kulture na sceni i izvan nje, izvjestili su organizatori.

Prilikom demonstracija narodnih nošnji sudjelovali su članovi HGKD-a „Dunav“ iz Vukovara, HSKPD-a „Seljačka sloga“ iz Nuštra te Udruge Pisanac iz Otoka.

Sedamdesetak polaznika tijekom cijelog dana budno je pratilo stručne predavače te brojnim pitanjima i vlastitim pričama doprinijelo i obogatilo znanje o tradicijskoj kulturnoj baštini. Radionica je organizirana je u sklopu 53. Međunarodne smotre folklora Zagreb, koja je od 2019. godine postala sastavni dio Kulturnog centra Travno iz Zagreba.