U povodu 27. obljetnice obrane otkriven Spomenik obrani Nuštra

Foto: Đuro Karalić

NUŠTAR, U Nuštru se obilježavaju Dani obrane i Dani Općine Nuštar u sklopu kojih je u petak u središtu mjesta otkriven Spomenik obrani Nuštra, rad kipara Ivana Matkovića, služena misa zadušnica te održana svečana sjednica Općinskog vijeća.

Podno novootkrivenog spomenika vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva.

“Neka ovo spomen obilježje ostane kao trajni spomen na to vrijeme, na hrabre hrvatske branitelje, neka bude putokaz mladim naraštajima i kada im je teško u životu, kada ne znaju kojim putem krenuti, neka dođu ovdje i neka se prisjete što su generacije prije njih morale proživjeti da bi uživali u slobodi koju danas imamo”, poručio je u prigodnom obraćanju ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

U ime predsjednice Republike vijenac je položio i svijeću zapalio Ante Deur, a počast poginulima u obrani Nuštra iskazali su i načelnik općine Nuštar Hrvoje Drinovac, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga.

U obrani Nuštra poginula su 94 branitelja, a oko 280 ih je ranjeno, dok je 56 Nuštaraca izgubilo život u Domovinskom ratu.

Nakon otkrivanja spomenika koji su otkrili branitelji Nuštra, 100% HRVI Vilim Karaula i Goran Šanić, održana je tradicionalna Ulična utrka učenika osnovne škole Zrinskih Nuštar, te 8. biciklijada za sve uzraste.

Dan općine Nuštarci obilježavaju 5. listopada u spomen na 5. listopada 1991. godine kada se odigrala presudna bitka za Nuštar u kojoj su hrvatski branitelji nakon žestokog otpora uspjeli izbaciti iz Nuštra postrojbe bviše JNA potpomognute pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi.

Foto: Đuro Karalić