U Lovasu otvoren pakirni centar za jaja Agro-klastera d.o.o.

Foto: Đuro Karalić

LOVAS, Pakirni centar za jaja Agro-klastera d.o.o. otvoren je danas u Lovasu uz naznaku kako je riječ o investiciji vrijednoj 4,5 milijuna kuna s trenutačnim kapacitetom sortiranja 2.200 jaja po satu.

Otvarajujući pakirni centar, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ustvrdio je kako vukovarsko-srijemska poljoprivreda polagano nalazi svoje mjesto koje joj pripada te se poput kamenčića slažu projekt po projekt koji svi zajedno donose boljitak cijeloj županiji.

“Slaže se kamenčić po kamenčić i u poljoprivredi i stvari dolaze na svoje mjesto. U zajedništvu s proizvođačima i strukom mislim da ćemo uspjeti poljoprivredu postaviti na zdrave noge”, poručio je župan Galić.

Po riječima direktora Agro-klastera Zdenka Podolara trenutačno je devet proizvođača jaja udruženo u ovaj projekt, a do polovice godine trebalo bi u županiji biti oko 10.000 koka nesilica i ostvarena proizvodnja od 9.000 komada jaja dnevno.

“Ovaj projekt ima dvije komponente, prva je kooperantska koja podrazumjeva suradnju s proizvođačima jaja, kojih je trenutačno devet uključeno, a u pripremi je još njih pet, šest, dok drugu komponentu predstavlja izgradnja objekta za vlastitu proizvodnju jaja, koji će biti u Soljanima i imat će puno veći kapacitet”, naveo je Podolar.

Općina Lovas u projekt je uložila je 80.000 kuna za obnovu objekta pakirnice.

“Ovakvi projekti, iako pod navodnicima mali, za nas su veliki jer znače život u ovim našim pograničnim područjima”, kazala je načelnica Općine Lovas Tanja Cirba rekavši kako općina od ove godine, pored ostalih potpora za poljoprivredu koje daje, sufinancira i nabavku koka nesilica.

Proizvođač jaja Goran Rubić iz Nuštra ima 300 koka neslilica i dnevno proizvodi oko 250 jaja M i L kvalitete koje po otkupnoj cijeni od jedne kune plasira Agro-klasteru. “

“Za sada je suradnja dobra i ako ovako ostane namjera mi je širiti proizvodnju jer potreba ima”, kazao je Rubić.