U Dolini mamuta pronađen i treći zub vunastog mamuta

Foto: Goran Popović

MOHOVO, Goran Popović (26) iz Mohova ovoga tjedna pronašao je još jedan zub vunastog mamuta kojega je pronašao malo izvan sela. To je treći zub od mamuta kojega je Popović do sada pronašao. Prva dva pronašao je 2012. i 2016. godine i oba su do bila proslijeđena na čišćenje i uređenje u Zagreb poslije čega su vraćeni u Muzej Grada Iloka. Popović kaže kako je treći zub pronašao nedaleko od ribnjaka dok je šetao prirodom i istraživao. Odmah je o najnovijem nalazu izvijestio iločki muzej kako bi se poduzeli dalji koraci. Podsjetio je i kako su prethodna 2 zuba koja je pronašao, a što je potvrđeno provedenim istraživanjima od prije nekoliko godina, stari između 12.000 i 20.000 godina.

„Godinama pa i desetljećima unazad mještani Mohova pronalazili su po poljima oko sela različite životinjske kosti. Pronalazili smo kosti vunastog mamuta, nosoroga, bizona… Sve to nam govori kako su ovdje nekada živjele životinje poput vunastog mamuta, nosoroga i drugih“, rekao je Popović.

Podsjetio je kako su se mještani, poslije svih tih nalaza, organizirali i riješili da osnuju i udrugu koju su nazvali Dolina mamuta. Cilj im je putem udruge raditi da se organizira istraživanje područja Mohova kako bi se utvrdilo što sve Dolina mamuta već stoljećima krije. Središnji cilj im je izgradnja svojevrsnog zabavno edukacijskog parka koji među mještanima i članovima udruge nosi naziv Mohovil.

„Tu bi bile skulpture prapovijesnih životinja kao i razni zabavni sadržaji. Organizirali bi edukacije za posjetioce i djecu koji bi na jednom mjestu naučili više o tim životinjama i kako se ovdje nekada živjelo. Smatramo kako bi Mohovil donio puno ne samo Mohovu i Iloku nego i cijeloj Vukovarsko – srijemskoj županiji. To bi bio jedinstveni turistički sadržaj u ovome dijelu Hrvatske pa i cijeloj Hrvatskoj koji bi donio novo zapošljavanje i novi početak za Mohovo i Ilok“, rekao je Popović.

Svjesni su kako svoje planove ne mogu sami realizirati pa stoga očekuju i konkretnu pomoć Grada Iloka, Muzeja Grada Iloka, Vukovarsko – srijemske županije kao i resornih ministarstava Vlade RH.