Tužna obljetnica u Lovasu

Foto: lovas.hr

LOVAS, Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja minskog polja u Lovasu je obilježen 18. listopada 1991. godine, kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi nakon okupacije mjesta izdvojili skupinu od 51 mještana i natjerali ih u minsko polje na ulazu u Lovas, pri čemu je poginula 21 osoba, 14 ih je ranjeno.

U spomen na ta tragična zbivanja vijence su podno spomen-obilježja u nekadašnjem minskom polju na ulazu u Lovas položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva, a potom su se sudionici obilježavanja uputili do mjesta masovne grobnice na mjesnom groblju, gdje je također izgovorena molitva i zapaljene svijeće.

U lovaskoj Župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela biti će služena misa zadušnica.

“Danas je jedan od najtužnijih dana u Lovasu. I pored ratnih strahota, žvot se u Lovas vratio i žrtva nije bila uzaludna. No, ono što s velikom žalošću ističemo i što nas boli je činjenica da za brojne lovaske žrtve nitko nije odgovarao jer znamo da je prvostupanjska presuda protiv 14 osoba kojima je na beogradskom suđenju bilo dosuđeno ukupno 128 godina zatvora poništena i suđenje je vraćeno na početak i to već traje godinama, a da još uvijek nitko nije odgovarao, dok se istodobno zločinci brane sa slobode”, poručila je načelnica Općine Lovas Tanja Cirba.

U agresiji i okupaciji općine Lovas ubijeno je 87 osoba od kojih je 85 iz Lovasa a dvoje iz Opatovca.