NIJEMCI, Općina Nijemci sa svojih pet sela i smještena u tzv. srijemskom trokutu koji uzduž i popreko presjecaju bogate šume i rijeke Bosut i Spačva, unazad nekoliko godina počela je da ozbiljno računa na turizam kao jednu od grana budućeg razvoja.

Turistička zajednica općine Nijemci, predvođena agilnom direktoricom Katarinom Šarkić, osmislila je niz projekata kako bi potaknula razvoj turizma koji je u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji, mora se priznati, još uvijek u povojima, tako da raduju i mali pomaci koji se učini u tome smjeru.

A upravo takvom jednom, malom, ali za turističke djelatnike Nijemaca i te kako velikom koraku, svjedočili su proteklog vikenda vukovarsko-srijemski novinari koji su zaplovili turističkim brodom Sv. Katarina u vlasništvu Općine Nijemci, vodama Spačve, a prethodno su obišli prvi smještajni kapacitet za robinzonski odmor u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Marcin salaš, vlasnika Martina Subotića, na izlazu iz Đeletovaca prema Nijemcima o kojem ćemo uskoro nešto malo više napisati.

“Ove godine naša Turistička zajednica ponovila je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za razvoj, obnovu i izgradnju smještajnih kapaciteta na koji se javio jedan prijavatelj koji je prijavio projekt obnove salaša koji se nalazi na cesti prema našem Centru za promatranje ptica i koji bi se također bavio robinzonskim turizmom”, kaže Katarina Šarkić.

Po njezinim riječima, prošle godine brod Sv. Katarina prevezao je više od 2.000 putnika što je porast od 42 posto u odnosu na 2017. godinu. Te brojke ulijevaju otimizam tako da se već polako razmišlja i o mogućoj nabavci većeg broda koji bi imao kapacitet prijevoza pedesetak osoba, ali do tada još će dobro poslužiti i postojeći kojim suvereno Bosutom i Spačvom upravlja kapetan Martin Božanović. Osim nabavke novog broda, u TZ Nijemci priželjkuju i još koju turističku postelju.

“Za sada imamo dvoje iznajmljivača soba odnosno turističkih postelja, a ove godine se prijavilo još četvero zainteresiranih iznajmljivača i kada bi to realizirali imali bi do kraja godine dvadesetak kreveta što, kada gledate iz perspektive jedne Dalmacije ili Istre izgleda smješno, ali za nas, to su značajni brojevi koji nam pružaju optimizam”, govori Šarkić dodajući kako je turizam priča koja se mora razvijati godinama.

Prošle godine Turistička zajednica Općine Nijemci realizirala je dva projekta uz pomoć Hrvatske turističke zajednice; nabavljeni su kanui i kajak, dok je u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom izgrađeno 350 metara biciklističko-pješačke staze koja je povezala Centar za promatranje ptica Sopotac i konjičku stazu, čija je gradnja pri samom kraju.

“Odobrene su nam i šumske poučne staze u Podgrađu, u šumi, negdje dužine oko tri kilometra”, kaže Šarkić koja poziva građane Vukovarsko-srijemske županije da posjete Općinu Nijemci, provozaju se brodom Sv. Katarina Bosutom i Spačvom i nešto nauče o flori i fauni te dvije rijeke ili posjete Centar za promatranje ptica na Sopotcu nedaleko Nijemaca.

Idealna prilika za posjet općini Nijemci pruža se već predstojećeg vikenda kada se u Nijemcima održavaju središnje priredbe manifestacije “Divan je kićeni Srijem” koja i ove godine nudi bogat folklorni, zabavni i sportski program. Svečano otvaranje manifestacije je u subotu, 15. lipnja u 21 sat u parku u središtu Nijemaca, a potom će koncert održati Luka Nižetić. U nedjelju, 16. lipnja od 17 sati na programu je mimohod folklornih skupina koje će nastupiti na pozornici u parku, u 18,30 sati dječje, a u 20 sati folklorne skupine odraslih. Prethodno će svi sudionici biti na svetoj misi u Župnoj crkvi Sv. Katarine u 17,30 sati. Tijekom trajanja manifestacije, u petak i nedjelju, od 16 sati bit će omogućene besplatne panoramske vožnje brodom Sv. Katarina, a u subotu od 10 do 13 i od 16 sati.