TRAIL trčanje – što je to? Piše Lorena Draženović, mag.cin.

  Foto: Pixabay/Wokandapix

  Trail trčanje podrazumijeva trčanje u prirodi, najčešće po šumskim i makadamskim putevima.

  Brdoviti teren predstavlja najveći izazov i najbolji je način za poboljšanje opće forme. Trčanje uzbrdo pred vaše tijelo stavlja sasvim nove energetske zahtjeve u odnosu na trčanje po ravnom. Najčešći razlog zašto se trkači zaljubljuju u trail trčanje je okruženje.

  Trčanje u prirodi većinu ljudi opušta više od trčanja na cesti. Uostalom, nevjerojatan pogled koji se pruža s cilja trail staze ili nekih vrhova na putu dovoljna je nagrada za sav trud koji je uložen. Znanstvenici svakoga dana pronalaze sve više pozitivnih efekata boravka u prirodi pa samim time i trail trčanja.

  Oprema za trail razlikuje se samo po vrsti tenisica. Glavne razlike su u potplati, jer su kod trail tenisica u manjoj ili većoj mjeri prisutne ripne na vanjskom potplatu kako bi bolje grabili podlogu. Ojačani prednji i donji dio tenisice štiti od udaraca kamenja i korijenja. Ovakav način trčanja zahtjeva malo viši stupanj fizičke pripremljenosti pa nije baš prikladan za početnike u trčanju. To naravno ne znači da se ne možete uključiti u trail trčanje.

  Samo budite oprezni, šumski su putevi neravni i često skliski. Za početak hodajte ili lagano trčite dok ne upoznate stazu i dok se zglobovi i tijelo ne priviknu.