U Tompojevcima predstavljen projekt Zaželi

Foto: Amalija Lovrić

TOMPOJEVCI, U Hrvatskom domu u Tompojevcima predstavljen je projekt „Zaželi“ financiran iz Europskog socijalnog fonda. Riječ je o humanitarnom projektu putem kojeg su zaposlene žene s područja općine, a njihovim radom bit će zadovoljen dio potreba staračkih domaćinstava kojih je na našem području sve više. Ukupno je u projekt Zaželi uključeno 85 domaćinstava s područja općine kojima je potrebna fizička pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, a zaposlene su žene iz teško zapošljivih kategorija. Voditelj projekta Matija Vorgić je govoreći o osnovnom cilju projekta istaknuo da se željelo omogućiti zapošljavanje žena u ruralnim područjima čime se smanjuje razina rizika od siromaštva i podiže kvaliteta života na ovom području.

„Posao žena zaposlenih u projektu Zaželi je posjetiti staračka kućanstva, nekome možda skuhati topli obrok, nekome dostaviti namirnica, dobrim dijelom održavati higijenu stambenog prostora. Nekome od korisnika treba pomoć pri odijevanju ili kupanju, to je zaista zahtjevan posao i ne može ga svatko obavljati“, pojasnio je Vorgić.

Ukupno je zaposleno 12 žena koje skrbe o 85 domaćinstava pa ispada da jedna žena brine o približno sedam korisnika iako je predviđeno da jedna žena brine o četiri korisnika pa već i taj podatak govori da žena imaju pune ruke posla. Plaća je minimalna, žene zaposlene u projektu zadužile su određenu opremu za obavljanje posla i bicikle kojima će obilaziti naselja. Nakon dvije godine koliko traje projekt ženama zaposlenim u projektu Zaželi bit će omogućena prekvalifikacija i besplatna tromjesečna edukacija nakon čega bi trebale moći lakše pronaći novi posao.

Vrijednost projekta u Općini Tompojevci je 2, 281.000 kuna koji će biti potrošeni u dvije godine. Ovom se potporom financira projekt u cijelosti, a do sada je uplaćeno oko 900.000 kuna.

Vrijednost projekta za cijelu Hrvatsku je 400 milijuna kuna, a Općina Tompojevci je prva među jedinicama lokalne samouprave započela provedbu projekta. Projekt Zaželi u ovom trenutku pomaže život oko 100-ak obitelji na području Općine Tompojevci

Na predstavljanju su uz predstavnike općine Tompojevci sudjelovali i predstavnici susjednih općina u kojima se također provodi ovaj projekt te partneri u projektu Centar za socijalnu skrb i Hrvatski zavod za zapošljavanje te TINTL koji je pružio svu potrebnu pomoć u pripremi samog projekta. –Pojavila se i  potreba i prilika jer imamo puno starijih osoba i imamo puno nezaposlenih žena i to smo putem ovog projekta iskoristili i uspješno riješili postojeći problem-naglasio je Mladen Markešić voditelj ureda TINTL ističući kako je Općina Tompojevci među prvima u Hrvatskoj krenula s provedbom projekta. Projektom Zaželi trebala bi se podići kvaliteta života u staračkim i samačkim domaćinstvima, ali i u obiteljima žena zapsolenih u projektu to će u konačnici doprinijeti i razvoju same općine.