Svjetski dan srca: Slavonci posebice izloženi bolesti srca i krvnih žila

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Vukovar je ovoga vikenda domaćin središnjeg obilježavanja Svjetskog dana srca u Republici Hrvatskoj, a pored okruglog stola “Cardiologia Croatica” koji je u petak u vukovarskoj bolnici okupio niz domaćih kardiologa i zdravstvenih stručnjaka, cijeli niz događanja predviđen je za subotu, sve s ciljem kako bi se građani podstakli da više računa povedu o vlastitom zdravlju.

Po riječima predsjednika Hrvatskog kardiološkog društva, akademika Davora Miličića, prije desetak godina smrtnost od bolesti od srca i krvnih žila u Hrvatskoj iznosila je šesdesetak posto dok je danas za desetak posto niža. Po njegovim riječima, u Hrvatskoj je međutim još uvijek nužno raditi na zdravstvenom prosvjećivanju, posebice u Slavoniji koja je posebice ugrožena kada su u pitanju bolesti srca i krvnih žila.

 

“Slavonija je po smrtni i pobolu od kardiovaskularnih bolesti lošija do hrvatskog prosjeka i ovdje smrtnost od bolesti srca i krvnih žila iznosi 50-tak posto. Razlog tomu je možda nedovoljna osvještenost o zdravoj prehrani i redovitom kretanju, a tu su i posljedice rata, posttraumatski stresni poremećaj, a Slavonija je nažalost još uvijek i među najsiromašnijim dijelovima Hrvatske”, kazao je Miličić.

Koordinatorica obilježavanja Svjetskog dana srca Ivana Portolan Pajić pozvala je Vukovarce da se odazovu događanjima predviđenima za subotu te će tako u sportskoj dvorani u Borovu naselju moći biti nazočni javnozdravstvenoj akciji za građane „Čuvari srca“. Moći će čuti nešto više o kardiovaskularnom zdravlju, izmjeriti krvni tlak i indeks tjelesne mase te sudjelovati u edukaciji o osnovnim postupcima oživljavanja u sklopu projekta „Oživi me“. Sve aktivnosti predviđene su u vremenu od 10 do 13 sati.