Švercali duhan iz BiH, koristili za to i nepoznatu letjelicu koja je izbacila vreće sa duhanom

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, PU Vukovarsko – srijemska izvijestila je o neobičnom pokušaju šverca duhana iz BiH u Hrvatsku za što je korištena i nepoznata letjelica. Prema navodima PU  policija je u subotu, oko 17.30 sati, prilikom nadzora provođenja mjera zabrane napuštanja prebivališta uočila i pratila kruženje nepoznate letjelice u zraku nad Gradištem. Uočili su i osobni automobil marke  vinkovačkih registracijskih oznaka koji je očito izbjegavao njihovu kontrolu. Tragajući za sumnjivim automobilom policija je zaustavila automobil kojim je upravljao 45-godišnji vozač iz Vođinaca.

„Prilikom pregleda automobila policijski službenici su pronašli osam PVC vreća duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske, ukupne težine 79,25 kilograma. 45-godišnjak je odmah uhićen i priveden na kriminalističko istraživanje, vodeći računa o primjeni mjera zaštite od prijenosa virusa COVID-19“, navodi se u priopćenju PU.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja utvrđena je sumnja kako se 45-godišnjak 28. ožujka, oko 18 sati, dovezao osobnim automobilom marke u industrijsku zonu u Gradištu te u prtljažnik automobila smjestio spomenutih osam vreća duhana, koje su, po prethodnom dogovoru, na označeno mjesto izbačene iz nepoznate letjelice. Potom se automobilom udaljio iz industrijske zone u smjeru Gradišta gdje ga je zaustavila policija.

Policija navodi i kako je Jedinica za upravljanje zračnim prostorom Republike Hrvatske evidentirala 28. ožujka, u 17,25 sati, neovlašten ulazak nepoznate letjelice u zračni prostor Republike Hrvatske iz smjera Bosne i Hercegovine, gdje je letjelica i izašla u 18,05 sati. U nedjelju je osumnjičeni je, uz kaznenu prijavu za počinjeno kazneno djelo Nedozvoljena trgovina, predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Inače, tijekom protekla 24 sata na području PU vukovarsko-srijemske evidentirane su četiri prometne nesreće u kojima je nastupila samo materijalna šteta (Vinkovci-2, Županja, Cerna).