Svečano obilježena 12. obljetnica Gombr-e u Vinkovcima

Gombr, obljetnica, Vinkovci, Krstičević, vojarna
Foto: HV

VINKOVCI, U vojarni 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u četvrtak je održana je središnja svečanost obilježavanja 12. obljetnice ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (Gombr) Hrvatske kopnene vojske.

Središnja svečanost započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen na poginule hrvatske branitelje kod spomenika poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi, a nastavljena je svetom misom koju je predvodio generalni vikar Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj don Marko Medo.

Svečanosti su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Gombr-e brigadir Mijo Validžić, predstavnici lokalnih vlasti i drugi uzvanici.

“Nedavno smo imali priliku vidjeti rezultate istraživanja u koga mladi u Hrvatskoj najviše povjerenja. Na prvom mjestu je Hrvatska vojska. Čak 48 posto mladih ima najviše povjerenja u Hrvatsku vojsku. To je vaša zasluga koja nas obvezuje da budemo još bolji”, poručio je ministar Krstičević te dodao kako je Hrvatska vojska izašla iz vojarni na trgove i među hrvatske građane.

To su potvrdili i pripadnici Gombr-e koji su svoju obljetnicu slavili na Trgu u Vinkovcima gdje su pokazali sposobnosti, opremu i naoružanje, dodao je.

Kako bi se dodatno ojačala pobjednička Hrvatska vojska, naglasio je ministar Krstičević, ove će se godine ustrojiti tri moderna zapovjedništva: Središte za razvoj vođa po uzoru na gardijsko središte u Šepurinama koje će nositi ime po junaku Domovinskog rata Marku Babiću, novo Zapovjedništvo za kibernetički prostor i Središte za besposadne zrakoplovne sustave.

Zamjenik načelnika GS OSRH general Matanović u svom se obraćanju prisjetio povijesnih trenutaka ustrojavanja slavnih postrojbi pobjedničke Hrvatske vojske, „Kuna“, „Puma“ i „Sokolova“ na čijim je temeljima ustrojena Gardijska oklopno-mehanizirana brigada, a pripadnicima je poručio kako su oni slijednici slavnih postrojbi iz Domovinskog rata koje su ostavile neizbrisiv trag u hrvatskoj povijesti.

„Brigada, čija je temeljna zadaća zaštita suvereniteta, neovisnosti i obrana teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske, izrasla je na čvrstim temeljima te je danas taktička postrojba Hrvatske kopnene vojske na visokoj razini pripremljenosti i obučenosti“, rekao je general Matanović dodavši kako su pripadnici uvježbani i pripremljeni i za pomoć civilnim institucijama i građanima, kao i za sudjelovanje u međunarodnim operacijama i misijama diljem svijeta.

Zapovjednik HKoV-a general Jurković tom je prigodom rekao kako je Gombr udarna brigada Hrvatske vojske koja, uz borbene zadaće, pomaže civilnom stanovništvu te tako pokazuje da je Hrvatska vojska uvijek uz svoj narod.

“Gardijska oklopno-mehanizirana brigada je postrojba čije su odlike visoka operativna i taktička pokretljivost, velika vatrena moć i udarna snaga. Od vas i nadalje očekujem razvoj sposobnosti na načelima osobne motivacije, odanosti domovini, uvježbanosti i spremnosti”, rekao je general Jurković.

Zapovjednik Gombr-e brigadir Validžić prisjetio se svih poginulih i stradalih pripadnika gardijskih brigada čije je ratno iskustvo ugrađeno u Gombr-u. U svom obraćanju spomenuo je sve zadaće koje su pripadnici postrojbe odradili u domovini i inozemstvu rekavši kako su pritom ostvarili značajne rezultate.

“Uvjeren sam da ćemo i dalje odgovorno izvršavati dodijeljene zadaće na zadovoljstvo nadređenih i dobrobit svih građana Republike Hrvatske”, zaključio je brigadir Validžić.

U sklopu obilježavanja Dana Gombr-e, održana je i pokazna vježba pripadnika Gombr-e pod nazivom “Sposobnost savladavanja prirodne zapreke”.