Sudbina Matoševe rodne kuće u Tovarniku i dalje pod upitnikom

Foto: Društvo A.G.Matoš

VUKOVAR, Još se ne zna odgovor što će se dogoditi s rodnom kućom hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša u Tovarniku nakon što se danas na Općinskom sudu u Vukovaru trebalo održati ročište na kojem je Matoševa kuća stavljena na dražbu, ali je došlo do odgode ročišta jer je Ministarstvo kulture podnijelo podnesak u kojem skreće pozornost na pravo prvokupa, koje u slučajevu Matoševe kuće postoji jer se nalazi na popisu kulturnih dobara.

Predsjednik Društva Antuna Gustava Matoša Željko Anić ustvrdio je kako je vukovarski sud napravio ozbiljan propust jer je on, kako je kazao, trebao izvjestiti općinu Tovarnik, Vukovarsko-srijemsku županiju i Republiku Hrvatsku o postojanju prava prvokupa, a ne ministarstvo te je zatražio da se cijeli postupak vrati na početak.

“Načinili ste pogrešku i ovaj postupak nije valjan i mora se povesti iz početka”, kazao je Anić.

U ime Matice hrvatske ročištu je nazočio zagrebački odvjetnik Radoslav Šunjić koji se suglasio s odgodom ročišta za dražbu dok se ne vidi što trebalo dalje činiti nakon reakcije Ministarstva kulture.

Oko Matoševe kuće već se godina spore Matica hrvatska iz Zagreba i Društvo Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika koje je i vlasnik Kuće. Kako pišu pojedini hrvatski mediji, Matica hrvatska podigla je 2002. zajam od 26.884 eura u korist Ogranka u Tovarniku kako bi se kupila Matoševa kuća od tadašnjih vlasnika, Družbe sestara Kraljice Svijeta te kako bi Ogranak postao njezin vlasnik, uz obvezu da u obrocima vrati cjelokupni dug. Kako Ogranak u Tovarniku nije vraćao dug, središnjica Matice hrvatske pokrenula je 2004. godine sudsku tužbu. U svibnju 2005. odlukom Izvanredne skupštine tovarničkog Ogranka Matice hrvatske u tom je mjestu osnovano Društvo Antuna Gustava Matoša. Darovnim ugovorom u srpnju te godine Ogranak MH darovao je Matoševu rodnu kuću Društvu koje postaje njezinim vlasnikom i nastavlja projekt izradnje spomen-kuće koji je međutim zaustavljen 2010. godine jer više nije bilo novca, a do tada u Kuću je uloženo oko 11 milijuna kuna. Toliko bi otprilike trebalo još osigurati za završetak projekta kojemu je cilj da Matoševa rodna kuća postane multumedijalni kulturni centar hrvatskog dijela Srijema s galerijom stalnog postava, spomeničkom knjižnicom i dokumentacijskim centrom.