Stručni skup o zapošljavanju osoba s invaliditetom

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, S ciljem upoznavanja poslodavaca s prednostima zapošljavanja osoba s invaliditetom u organizaciji Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Hrvatske gospodarske komore u Vukovaru je održan stručni skup pod nazivom „Zapošljavanje osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet“.

Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević rekla je  kako su poslodavci koji zapošljavaju 20 osoba dužni zaposliti i jednu osobu s invaliditetom. Prema njenim riječima iskustva onih koji su to napravili govore kako su tako dodatno unaprijedili svoje poslovanje ali i da ti poslodavci, uz poticaje koje ostvaruju preko Zavoda za zapošljavanje, dobivaju i poticaje Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje HGK Davorko Vidović rekao je kako u Hrvatskoj nije najveći problem nedostatak investicija već nedostatak radne snage. Istakao je kako je u Hrvatskoj 300 tisuća osoba s invaliditetom u radnoj dobi od kojih je svega 17 tisuća na tržištu rada, a da ih je još 6 tisuća nezaposleno.

„Predrasuda je da osobe s invaliditetom ne mogu raditi ništa jer imamo niz primjera koji pokazuju kako mogu dati izvrsne radne rezultate. Za prilagodbu radnih mjesta država je osigurala dovoljno novca i to poslodavce ne košta ništa, a uz mali je trošak moguće dobiti vrhunski kvalitetne i osposobljene radnike“, rekao je Vidović.