Sporazum o obnovi Radničkog doma u Borovu naselju za potrebe vukovarskog Veleučilišta

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U prostorijama gradske uprave potpisan se Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta Rekonstrukcije zgrade Radničkoga doma u gradskoj četvrti Borovo naselje i njezinoj prenamijeni  u prostor Veleučilišta. Sporazum su potpisali gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i dekan Veleučilišta Lavoslav Ružička Mirko Smoljić. Vukovarski gradonačelnik pojasnio je kako je sukladno Projektu Intervencijskog plana za grad Vukovar predviđena obnova i rekonstrukcija zgrade Radničkoga doma u gradskoj četvrti Borovo naselje. Radi se o zgradi sagrađenoj prije Drugog svjetskog rata koja je od povijesnog značaja i konzervatorski zaštićena. Smoljić je rekao kako je svrha rekonstrukcije proširenje prostornih kapaciteta Veleučilišta Vukovar kao i da je njima važno da ostanu smješteni u Palači Jirkovsky, gdje se sada nalazi veleučilište.

„Tako bi zadovoljili one uvijete koji su propisani projektnom prijavom za Studentski dom, da bi u naknadnom praćenju  ispunili da se on puni. Ako se budemo širili u STEM području tada će nam biti potrebna i odgovarajuća oprema i laboratoriji. Razmišljamo o uvođenju informatičkog područja kroz smjerove programskog inženjerstva, program prehrambene biotehnologije, osnivanje studija sestrinstva, kojega bi povezali s fizioterapijom. Planiramo i osnivanje simulacijskog zdravstvenog centra, gdje bi studenti mogli vježbati. To bi bila nastavna baza za medicinske fakultete u cijeloj regiji“, rekao je Smoljić govoreći o planovima za Veleučilište.

Kazao je i kako vukovarsko Veleučilište danas broji oko tisuću studenata i da bi se ta brojka s realizacijom projekta se mogla i udvostručiti. Obnova Radničkog doma značila bi i da gradska četvrt Borovo naselje dobije novu vizuru i oživi. Studenti bi u Borovu naselju imali i brojne sadržaje poput sportskih terena, bazena, sportske dvorane, teniskih terena, nogometnih terena, teretane…