SDP reagirao na Pravilnik o provedbi postupaka jednostavne nabave

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Iz vinkovačkog SDP-a, priopćenjem za javnost, reagirali su na izmjene i dopune Pravilnika o provedbi postupaka jednostavne nabave, o kojem se povela rasprava na sjednici Gradskog vijeća Grada Vinkovaca održanoj u utorak, a za koje u SDP-u smatraju da su u suprotnosti s Zakonom o javnoj nabavi.

Iz SDP_a pojašnjavaju kako se Pravilnikom o provedbi postupka jednostavne nabave regulira nabava Grada Vinkovaca, i to roba i usluga vrijednosti manje od 200.000,00 kuna i radova vrijednosti manje od 500.000,00 kuna, a spornim smatraju unešenu odredbu po kojoj se “poziv na dostavu ponuda šalje određenom broju gospodarskih subjekata po vlastitom izboru ili se objavljuje na službenoj internet stranici Grada Vinkovaca…”.

“Time gradska uprava Vinkovaca može poslati poziv za javnu nabavu robu vrijednosti do 200.000,00 kuna (ili radova do 500.000,00 kuna) samo na adresu tri obrta ili poduzeća u Vinkovcima, bez da tu javnu nabavu objavi na gradskoj internet stranici, i svim gospodarskim subjektima u gradu ponudi jednaku šansu da dobiju posao – jer ostali neće niti znati za predmetnu javnu nabavu”, poručuje se u priopćenju ja javnost koje potpisuje predsjednik vinkovačkog SDP-a i gradski vijećnik Davor Benić.

Navode kako se u članku 15. Zakona o javnoj nabavi jasno navodi kako se mora uzeti u obzir “mogućnost primjene elektroničkih sredstava komunikacije”, što po njima ne znači ništa drugo nego – ako imaš internet stranicu, na njoj moraš objavljivati Pozive za javnu nabavu.