SDP: Minimalna plaća ne bi smjela biti niža od 4.000 kuna

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Povodom posljednje sjednice Vlade RH koja je održana u Dubrovniku konferenciju za novinare održao je SDP Vukovarsko-srijemske županije. Predsjednik županijskog SDP-a Željko Sabo rekao je kako je tom prilikom Vlada RH za projekte u Dubrovniku i okolici osigurala 4,5 milijardi kuna.

„Međutim, prva sjednica aktualne Vlade RH izvan Zagreba održana je u Vukovaru 17. studenoga 2016. godine. Tom prilikom Vukovar je dobio 60 milijuna kuna poslije koje su gradonačelnik Ivan Penava i župan Božo Galić rekli kako je to vjetar u leđa Vukovaru i županiji. Potom je sjednica Vlade RH održana u Sisku kojemu je za 47 projekata dodijeljena milijarda kuna. Knin je na sjednici Vlade u tom gradu dobio 180 milijuna kuna, Osijek 2,3 milijarde, Split 2 milijarde, Hvar i otoci 7,2 milijardi kuna i na kraju Dubrovnik 4,5 milijardi kuna“, rekao je Sabo.

Istakao je kako je nedostatak projekata ali i mašte, rada, izrade i prijedloga prema Vladi RH i ministarstvima jedan od naših najvećih problema. Sabo tvrdi kako radi  toga nedostaje i projekata i investicija koje bi dale nade u opstanak stanovništva u Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Po riječima Sabe minimalna plaća u Hrvatskoj ne bi smjela biti ispod 4.000 kuna s tim da bi Vlada kroz porezne olakšice morala rasteretiti poduzetnike od kojih mnogi na istoku Hrvatske grcaju u problemima. Iznio je i podatak kako u Vukovaru posluje tvrtka, koja zapošljava 30-ak radnika, a čiji radnici za 24 radna dana tijekom mjeseca, 8 noćnih smjena i 3 subote ili nedjelje zarade 2.800 kuna.

„Je li to plaća radi koje će netko ostati raditi i živjeti u Vukovaru ili Vukovarsko-srijemskoj županiji? Vukovar i Hrvatsku napuštaju danas ne samo mladi nego i oni koji do mirovine imaju 5-6 godina rada. Odlaze jer se boje kolike će imati mirovine. Odlaze jer za 5-6 godina rada u Njemačkoj će imati veću mirovinu nego za 30-ak godina rada u Hrvatskoj. S njima odlaze i cijele obitelji, a prije toga rasprodaju imovinu“, rekao je Sabo.