S suncem započela, a s kišom završila 50. Iločka berba grožđa

Foto: TZ Ilok

ILOK, Unatoč lošim vremenskim prilikama, Iločani su se potrudili kako bi središnje priredbe vinske i tradicijske manifestacije iločkog kraja, 50. Iločke berbe grožđa, bile ipak održane te je tako ta manifestacija u svom jubilarnom izdanju uspješno privedena kraju.

Iločka berba grožđa jedna je od najstarijih manifestacija na istoku Hrvatske, a pokrenuta je još 1962. godine. Ove se godine održala od 25. kolovoza do 3. rujna.

Ovogodišnje, jubilarno izdanje Iločke berbe grožđa, ponudilo je niz događanja zanimljivih javnosti, od Večeri poezije Vinkovčanina Dionizija Švagelja do 5. Noći vina u Starom podrumu. Šesti po redu Maraton čikli Vukovar-Ilok organizirala je veslačka udruga Dunavska čikla, a na maratonu je sudjelovalo ukupno sedam ekipa. Pobjedili su Šarengrađani koji su prvi došli na cilj preveslavši najbrže trasu utrke dugu 34 kilometra. Dio sportskih događanja bio je i 11. Memorijalni međunarodni teniski turnir Ivan Juroš kojeg je organizirao Teniski klub Ilok.

Tradicionalna Pudarina u vinogradima, stari običaj okupljanja u vrijeme početka berbe sa svrhom čuvanja vinograda, slavljenja dobre godine i uroda te neizbježnog druženja u samom mjestu i vinogradima i ove se godine održala u vinogradima Iločkih podruma na Vukovu. U Muzeju grada Iloka otvorena je izložba “Rujan grije, grožđe zrije,vino čeka vinopije”, Hrvatskog filatelističkog društva Ilok koju posjetitelji mogu pogledati do 14. rujna.

Kolekcionari i ljubitelji antikviteta grada Iloka četvrti put po redu organizirali su susret kolekcionara i ljubitelja starina. U prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice Ilok održana je tradicionalna likovna radionica pod nazivom „Ples, radost- Ilok- dizajn tradicionalne nošnje Iločke berbe grožđa“, pod vodstvom diplomirane profesorice likovne umjetnosti Nataše Čelovski Vranjković. Na programu su bili i brojni koncerti čije održavanje nije omela niti kiša koja je padala u subotu i nedjelju te tek donekle umanjila svečano ozračje jubilarne, 50. Iločke berbe grožđa.