Regionalni dani EU fondova, besplatne edukacije o korištenju EU fondova

VUKOVAR, U konferencijskoj dvorani Poslovno-inovacijskog centra BIC-Vukovar u ponedjeljak, 9. prosinca, od 11 do 15 sati održat će se Regionalni dani EU fondova, besplatne edukacije o korištenju EU fondova na kojima će svi zainteresirani moći saznati više o mogućnostima korištenja EU fondova.

Ove aktivnosti dio su informativno-edukativnog događanja pod nazivom „Regionalni dani EU fondova“ koje obuhvaća besplatne edukacije, sajmove EU fondova i posjete uspješnim EU projektima koje će se organizirati u 30 gradova diljem Hrvatske kako bi šira javnost na razumljiv i pristupačan način dobila informacije o svim mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije, izvjestili su organizatori.

Edukacije organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova.

Po završetku uvodnih govora slijedi predavanje „EU projekti na području grada Vukovara“ direktorice VURA-a, Vedrane Žilić, nakon kojeg će se održat panel diskusija „Razvoj Vukovara kroz fondove Europske unije“ na kojoj će sudjelovati Zrinka Lončar, voditeljica odjela za pripremu programa i projekata Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije, Albert Varga, voditelj LAG-a Srijem, Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture, Danijela Mijolović iz tvrtke Mistral d.o.o. te Vedrana Žilić, direktorica VURA-e.

Nakon panel rasprave uslijedit će stručna predavanja na temu „EU fondovi kao mogućnost financiranja“. Tako će „Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima“ predstaviti Vjekoslav Mijić iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, dok će Ivica Sabo iz HAMAG-BICRO-a predavati o ESIF zajmovima i jamstvima.

Prije završetka konferencijskog dijela programa Kristina Androlić, konzultantica tvrtke Androlić j.d.o.o. održat će radionicu „Predstavljanje mjera ruralnog razvoja i postupak projektne prijave za male i srednje poduzetnike“ na kojoj će predstaviti aktualne mogućnosti financiranja ruralnog razvoja, jednako kao i one za male i srednje poduzetnike te upoznati posjetitelje s procesom prijava na aktualne natječaje. Zaključno, svi sudionici imat će mogućnost postaviti pitanja vezana uz EU fondove.
Pri kraju edukativnog dana, pod stručnim vodstvom Marijane Grubišić, pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Grada Vukovara, sudionici će imati priliku obići projektnu lokaciju Poslovno-inovacijskog centra BIC-Vukovar, 85 posto sufinanciranu sredstvima Europske unije, kojoj je cilj povećati konkurentnost sektora malog i srednjeg poduzetništva na području grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, primjenom novih tehnologija i komercijalizacijom inovacija i time utjecati na kreiranje održivih radnih mjesta.