Razvoj grube motorike kod djece: Piše Lorena Draženović, mag.cin.

  Foto: Pixabay/Christo Anestev

  Znanstveno je dokazano da motorički i kognitivni razvoj započinje još intrauterino, a intenzivno se nastavlja po rođenju i u prvim godinama života djeteta.

  Tjelesna aktivnost djece razvija koordinaciju pokreta, poboljšava stav i položaj tijela, prevenira deformacije, povećava samopouzdanje te poboljšava kognitivne funkcije.

  Gruba motorika podrazumijeva kretanje cijelog tijela koje kod djece započinje puzanjem te se nastavlja na hodanje, skakanje i trčanje. Dijete koje je dobro ovladalo grubom motorikom, lakše će savladati finu motoriku koja se očituje u aktivnostima kao što su vezanje vezica na cipelama, pisanje i slično.

  Predškolsko doba najbolje je razdoblje za razvoj grube motorike kao i velike većine motoričkih sposobnosti djece. Kroz određene vježbe i igre možete utjecati na djetetovu energiju, koncentraciju te ponašanje a samim time provodit ćete i kvalitetno vrijeme s vašim djetetom.

  Bacanje lopte
  Dajte djetetu loptu i neka ju jedno rukom baca što više u zrak a drugom rukom lovi. Započnite prvo s većom loptom a potom nastavite sa sve manjim lopticama. Nakon što dijete usavrši ovu aktivnost, ponudite mu da istu radi u hodu te mu postavite male prepreke koje mora prijeći dok istovremeno baca i hvata lopticu. Dakako, uvijek se možete natjecati međusobno tko može duže izvoditi tu vježbu.

  Vrtnja obruča
  Obruč ili popularno hulahup uvijek je zabavna aktivnost. No ne samo da je zabavna, ona ujedno potiče i razvoj koordinacije i ravnoteže. Potaknite dijete na vrti obruč na svim dijelovima tijela – oko vrata, struka, ruke, noge. Ukoliko je vaše dijete izuzetno kompetitivno odnosno natjecateljski raspoloženo, možete se uvijek natjecati u tome tko može duže vrtjeti obruč.

  Preskakanje užeta
  Sjećate li se popularne igre lastiš? Ukoliko se sjećate, naučite svoje dijete sve one brojalice i igre s lastikom koje ste i sami kao mali igrali. Ovo je idealna igra za razvoj koordinacije pokreta, ravnoteže te dakako grube motorike. Ukoliko se ne sjećate, potaknite svoje dijete na preskakanje vijače (užeta). Može ga preskakati s jednim skokom, sa skokom i međuskokom, križno, na jednoj nozi ili na obje, itd.

  Sjena ili zrcalo
  Pozovite svoje dijete da bude vaša sjena. Hodajte, skačite, trčite, krečite se na bilo koji način prostorom a dijete neka, baš poput sjene, ponavlja vaše radnje.
  Stanite ispred djeteta, licem u lice i on/ona neka bude vaše zrcalo. Svaki pokret koji napravite, dijete mora ponoviti za vama. Kako bi bilo zabavnije, obrnite situaciju te vi postanite djetetovo zrcalo. Morate mu dozvoliti da i ono vodi igru.

  Imitiranje životinja
  Imitacija životinja i životinjskih kretnji odličan su način za razvoj skočnosti, koordinacije pokreta cijelog tijela, ravnoteže, grube motorike te za stabilizaciju različitih zglobnih sustava .Uključite se u igru te zajedno s djetetom imitirajte kretanje zeca, pingvina, medvjeda, klokana, žabe, zmije i slično.

  Štogod da radili, odnosno štogod da vaše dijete radilo, pridružite mu se. Pobrinite se da uvijek pronađete vrijeme za zajedničke igre i aktivnosti jer njihov je kvalitetan razvoj najvažnija stvar i na vama je da se o tome i pobrinete.