Prošlo je gotovo šest mjeseci gradonačelničkog mandata Ivana Bosančića

VINKOVCI, Prošlo je gotovo šest mjeseci od kako se Ivan Bosančić nalazi na mjestu gradonačelnika grada Vinkovaca ispred koalicije HDZ/HSU/BUZ, a na kojem je zamjenio stranačkog kolegu Mladena Karlića, nakon što je ovaj gotovo čak dva desetljeća obnašao funkciju čelnog čovjeka grada na Bosutu.

Za šest mjeseci svoga upravljanja gradom, Ivan Bosančić kaže kako je uspio pokrenuti mnoge stvari koje su se do sada nalazile na čekanju, ali započeti i neke nove projekte. Problemi u realiziciji istih međutim, kaže, često puta nalaze se izvan zgrade gradske uprave u ulici Bana Jelačića 1.

“Kada bi svi problemi mogli biti riješeni u ovoj zgradi, Vinkovci ne bi imali uopće problema. Ali, nažalost puno toga se nalazi u Zagrebu i doista je neshvatljivo da još uvijek, pored najsuvremenijih oblika komunikacije koji postoje, morate otići fizički u Zagreb u Vladu ili ministarstva ili neku državnu upravu i poduzeće da bi riješili ponekad najjednostavniju stvar”, kaže gradonačelnik Bosančić dodajući kako je nova gradska uprava nastavila s brojnim projektima koje je provodila i stara uprava, ali i pokrenula neke nove.

Tako su i ove godine podjeljene studentske stipendije, njih 170, u iznosima od po 700 kuna, isplaćene jednokratne naknade od po 1.000 kuna za 295 učenika prvih razreda osnovne i 339 učenika prvih razreda srednje škole. Isplaćene su u božićnice umirovljenicima,a  grad, kada je riječ o socijalnoj skrbi, sudjeluje i u financiranju rada Pučke kuhinje, boravka djece u vrtićima, skrbi o osobama s invaliditetom kao i podmirivanju dijela troška boravka djece u vrtićima na području grada.

“Možda to sve kada se gleda ovako sa strane izgleda malo i uobičajeno, ali i nije. Riječ je o milijunskim iznosima koji se svake godine osiguravaju u gradskom proračunu kako bi pojedine kategorije građana, koje zahtjevaju pojačanu skrb, određenu pomoć i dobile”, kaže dodajući kako je svjestan da se ključ razvoja Vinkovaca nalazi u neprestanom ulaganju u razvoj grada.

Po njegovim riječima, iako se to ne vidi, ali na području grada Vinkovaca u ovom trenutku potpisani su ugovori, donesene odluke o financiranju ili su u provedbi projekti ukupne vrijednosti od gotovo 350 milijuna kuna.

“Ovoga proljeća započeli su radovi na izgradnji vinkovačke istočne obilaznice vrijedne 120 milijuna kuna i radovi se odvijaju dobrom dinamikom, a uskoro započinje i provedba velikog projekta Aglomeracija Vinkovci koju provodi Vinkovački vodovod i kanalizacija ukupne vrijednosti 135 milijuna kuna i u sklopu kojega ćemo konačno završiti priču o vodoopskrbi i odvodnji na području grada Vinkovaca i u sklopu kojega ćemo osigurati priključak na kanalizaciju svih domaćinstava koja će biti obuhvaćena tim projektom”, navodi dodajući kako je sve spremno i za početak radova na izgradnji nadvožnjaka prema Borincima u čiju izgradnju će se uložiti 62 milijuna kuna.

Sredstva u iznosu od 21 milijun kuna osigurana su i za izgradnju Poduzetničkog inkubatora Vinkovci,a  u tijeku je i natječaj za zapošljavanje 50 žena s područja grada u sklopu projekta “Zaželi” pomoći staračkim kućanstvima (6,7 milijuna kuna).

“Namjeravamo u 2018. godini privesti kraju i priču oko izgradnje Buba bara u koji će biti uloženo dva milijuna kuna kao i energetsku obnovu dječjih vrtića za što je osigurano pet milijuna kuna. Kada sam već prethodno spomenuo Vinkovački vodovod i kanalizaciju valja istaknuti i projekt izgradnje 380kW solarne elektrane na objektima vodocrpilišta Vodovoda što je projekt vrijedan 13 milijuna kuna”, napominje Ivan Bosančić.

Navodi kako su pripremljeni i projekti izgradnje nove Gradske knjižnice (30 milijuna kuna), obnova Meraje (9,2 milijuna kuna), izradnje muzejskog objekta s interpretacijskim centrom za posjetitelje (50 milijuna kuna) kao i izgradnje i rekonstrukcije nerazvrstanih cesta na području grada (12 milijuna kuna).

Bosančić ističe kako se gradske vlasti trude realizirati što veći broj projekata ali kako često pri tom nailaze na brojne zapreke i poteškoće s viših razina navodeći za primjer Mađarsku školu za koju je dogovoreno kako će država zgradu pokloniti Gradu Vinkovcima, što je novinarima još proljetos potvrdio i ministar državne imovine Goran Marić za posjeta Vinkovcima, ali se to još uvijek nije dogodilo.

“Najveća prepreka u dosadašnjem rješavanju problema oko te nekretnine bilo je nepostojanje Ministarstva državne imovine. Otkako imamo to Ministarstvo, mi rješavamo sve više problema s državnom imovinom u suradnji s jedinicama lokalne i područne samouprave”, poručio je tada, valja podsjetiti, ministar Goran Marić rekavši još kako problem Mađarske škole u Vinkovcima smatra već riješenim.

Po Bosančićevim riječima, gradske vlasti su po pitanju prijenosa vlasništva Mađarske škole slale niz požurnica, urgirale, kontaktirale nadležne ali se do sada još nije dogodio željeni pomak.

Neke stvari su gradske vlasti jednostavno u nemogućnosti same riješiti, iako postoji i želja i potreba, napominje navodeći kako su pored spomenute Mađarske škole, koja bi nakon što dođe u vlasništvo Grada išla u cjelovitu obnovu s namjerom stavljanja u funkciju za potrebe smještaja pojedinih gradskih ustanova poput Vinkovačke razvojne agrencije i Glazbene škole, u pripremi i projekti proširenja poduzetničke zone na Zalažju, širokopojasnog interneta, stvaljanja u funkciju PIK-ove zgrade, za što je postignut dogovor s Hrvatskim šumama u čijem vlasništvu se zgrada nalazi, izgradnje novog vrtića Vladimir Nazor, šetnice uz Bosut, biciklističkih staza ali tržnice kako bi i Vinkovčani poput stanovnika nekih drugih gradova dobili primjerenije mjesto za kupnju poljoprivrednih i drugih proizvoda od sadašnje tržnice koju je odavno pregazilo vrijeme i sve više postaje ruglo u trbuhu grada.