Proslavi Dana grada Vukovara nazočan gotovo cijeli državni vrh

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Građani Vukovara danas proslavljaju Dan grada i blagdan zaštitnika sv. Filipa i Jakova kojim povodom će u Vukovaru boraviti gotovo cijeli državni vrh na čelu s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović i predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata državna i druga izaslanstva položit će vijence i zapaliti svijeće, a potom će biti nazočni svetoj misi u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova nakon koje će se upriličiti svečano otvorenje Franjevačkog samostana Vukovara.

Točno u podne u Hrvatskom domu održat će se svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije Tomislav Petric uručiti ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu “Poziva za razvoj poduzetništva grada Vukovara” koji je pokrenut kao dio “Programa za integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima” korisnicima:  Tonet d.o.o., Dental-Ant d.o.o., Horus Consulting d.o.o., Ugostiteljsko – trgovački obrt “032”, Rasnek  d.o.o., Zadruga Horus, Zajednički ugostiteljski obrt “Đani”.

Tijekom boravka u Vukovaru Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović susrest će se s mladima u Muzeju grada Vukovara, a potom i s vukovarskim poduzetnicima u Poduzetničkoj zoni.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obići će pak Luku Vukovar, Studentski dom “Leopold” te Muzej vučedolske kulture kao i vukovarski Vodotoranj čija je rekonstrukcija u tijeku.

Vlada u Vukovar neće doći raznih ruku. Na sjednici Vlade održanoj u četvrtak usvojen je Programa obnove komunalne i elektroenergetske infrastrukture Grada Vukovara za razdoblje 2019. – 2022. godine težak gotovo 1,5 milijarde kuna.

Riječ je o 33 projekta vodno – komunalne,  elektroenergetske, cestovne i željezničke infrastrukture, ukupne vrijednosti 1.093.036.389,08 kuna, te 26 projekata ukupne vrijednosti 347.323.911,05 kuna koji se odnose na projekte iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija, odnosno Gospodarski i socijalni razvitak Grada Vukovara, te Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima – Grad Vukovar i Strateški projekt “Arheološki park Vučedol”.

Također je donijeta i odluka da se Fondu za obnovu i razvoj grada Vukovar osigura dodatnih 20 milijuna kuna.