Pridružite se obilježavanju Svjetskog dana celebralne paralize Piše: Lorena Draženović, mag.cin.

  Foto: stampar.hr

  Svjetski dan cerebralne paralize pokret je osoba s cerebralnom paralizom i njihovih obitelji, kao i organizacija koje ih podupiru u preko 60 zemalja. Glavni cilj pokreta jest osigurati da djeca i odrasli s cerebralnom paralizom imaju jednaka prava i mogućnosti kao i bilo tko u društvu. Jedino zajedničkim snagama možemo to i ostvariti!

  Cerebralna paraliza je stanje uzrokovano ozljedom mozga. Cerebralna paraliza nije bolest, ona je stanje. Iako ne napreduje, ne može se niti izliječiti. Odlikuje se lošom kontrolom pokreta, spazmom (grčenjem mišića), parezom ili paralizom te drugim neurološkim manjkavostima koje nastupaju uslijed oštećenja mozga. Uzroci nastanka dijele se na prenatalne (tijekom trudnoće), perinatalne (tijekom poroda) te postnatalne (nakon prvog tjedna iza poroda).

  Zelena boja simbol je podrške transplantaciji i doniranju organa, traumatskim ozljedama mozga, karcinomu bubrega ali je i simbol podrške osobama s cerebralnom paralizom.
  Svjetski dan cerebralne paralize obilježiti će se 6. listopada 2017. godine pod sloganom ”Ja sam ovdje”. U znak solidarnosti i podrške osobama s cerebralnom paralizom obucite u petak na sebe nešto zeleno.
  Više informacija potražite na https://worldcpday.org/ te http://www.hsucdp.hr/tag/svjetski-dan-cerebralne-paralize/