Pčelarski, Dani, 16., Pčelari, Vinkovci
Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, U Vinkovcima će se predstojećeg vikenda, 15. i 16. ožujka u organizaciji Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatskog pčelarskog saveza održati 16. Pčelarski dani s Međunarodnim pčelarskim sajmom opreme i pčelinjih proizvoda te znanstveno-stručnim skupom koji će biti posvećen greškama pčelara u pčelarenju.

O greškama u pčelaranju govorit će stručnjaci Mića Mladenović s Poljoprivrednog fakulteta Unverziteta u Beogradu koji će izlagati na temu “Greške pčelara u pripremi zajednice za zimu i proljetni razvoj”, Goran Mirjanić s Poljopivrednog fakultat Univerziteta u Banja Luci (“Neoprostive greške pčelara pri hranidbi pčela”) te Zlatko Tomljanović iz Poljoprivredno savjetodavne službe u Zagrebu (“Greške pčelara koje mogu izazvati pojavu bolesti u pčelinjoj zajednici”).

“Prošla godina nije bila baš najbolja za naše pčelare. Zima koja se prošloga proljeća naglo vratila negativno se odrazila na pčelinje zajednice. Ljeto je bilo sušno tako da smo imali dosta problema s pripremom pčelinjih zajednica za zimu. S obzirom da je dosta dugo trajao suncokret bilo je i pčelara koji su zakasnili s tretiranjem pčelinjih zajednica protiv varoe tako da ove godine imamo dosta velikih gubtaka, pa i dojava da su pojedini pčelari imaju stotpostotne gubitke”, kazao je predsjednik Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije Stanko Čuljak, najavljujući ovogodišnje Pčelarske dane u Vinkovcima, a koji su građanima toga grada najavljeni u pješačkoj zoni uz mogućnost kušanja meda i degustaciju mednih kolača.

U sklopu 16. Pčelarskih dana održat će se i Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka te tribina “Agro-klaster Vukovarsko-srijemske županije i mogućnosti trženja pčelinjih proizvoda”. Na izložbeno-prodajnom sajmu je najavljeno sudjelovanje 40-tak pčelara i proizvođača opreme za pčelarenje iz Hrvatske i regije.