Predstavljen Program obilježavanja 28. obljetnice vukovarske tragedije u Domovinskom ratu

Foto: vukovar.hr

VUKOVAR, Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava predstavio je na konferenciji za novinare program ovogodišnjeg obilježavanja vukovarske tragedije u Domovinskom ratu podsjetivši kako je u Vukovaru tijekom agresije i okupacije stradalo 2717 branitelja i civila.

I ove godine Kolonu sjećanja predvodit će vukovarski branitelji i članovi obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja, a Kolona će se kretati uobičajenom trasom.

Gradonačelnik Penava također je poručio kako 18. studenog nema mjesta politizaciji pozvavši sve koji poštuju žrtvu Vukovara  da se pridruže Koloni i na miran i dostojanstven način odaju počast žrtvama.

Središnje komemorativno obilježavanje, kao i dosadašnjih godina, započet će 18. studenoga u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice, nakon kojega će Kolona sjećanja, predvođena vukovarskim braniteljima i članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja, proći vukovarskim ulicama  kroz središte grada, do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata, gdje će biti položeni vijenci i upaljene svijeće.

Svetu misu na Meorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata služit će biskup mostarsko-duvanjski, mons. Ratko Perić.

Foto: Ivan Matić

Slijedećega dana, 19. studenoga, održat će se komemorativni program Sjećanje na žrtvu Borova naselja za Domovinu, a 20. studenoga odat će se počast ubijenima na Veleprometu i Ovčari.

“Nikome ne šaljemo pozivnice i svi su dobrodošli u Vukovar”, poručio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekavši kako bi svatko tko drži do Vukovara, kao i do pripadnika većinskog naroda ali i nacionalnih manjina koje su do rata živjele u Vukovaru, trebao tog dana biti dio Kolone i pokloniti se žrtvama. 

Bio je to ujedno i njegov odgovor na pitanje novinara očekuje li da bi se u Koloni sjećanja mogli naći i predsjednik SNV Milorad Pupovac i predstavnici SDSS-a.