Poziv iz Cibalije: Pridružite se obilježavanju 100. obljetnice nebeskoplavih

Foto: google.hr

VINKOVCI, Vinkovačka Cibalija obilježava ove godine 100 godina postojanja i djelovanja te tim povodom iz Uprave kluba pozivaju građane, udruge, škole i vrtiće da se vlastitim programima pridruže obilježavanju ove velike obljetnice HNK Cibilije, osnovanog 1919. godine pod imenom Građanski športski klub Cibalia Vinkovci.

Ljubičasti dresovi i bijele gaćice bile su prve klupske boje, a prvo igralište bilo je na Vašarištu. Svoju prvu utakmicu Cibalia je odigrala protiv ŽŠK-a iz Vinkovaca i upisala poraz 2:3.

Od tada Cibalia počinje igrati i sa klubovima iz drugih gradova, a prvi klub kojeg je ugostila bila je Slavija iz Osijeka koja je tada slovila kao najbolji slavonski sastav. Prvo slavlje Cibalia je dočekala protiv ŠK iz Mitrovice kada je upisana više nego uvjerljiva pobjeda 12:0.

GŠK Cibalia i ŽŠK ubrzo su se spojili u Željezničarski građanski športski klub Cibalia, a već 1920. godine osvojen je prvi naslov. Pobjedom u Đakovu nad ŠK Đakovo Cibalia je osvojila naslov Župe. 1921. godine Cibalia je ponovila isti uspjeh, ali stigla i do najvrijednijeg naslova, onog prvaka provincije Zagrebačkog nogometnog podsaveza u kojem su se natjecale momčadi od Zemuna do Zagreba, stoji u klupskoj povjesti. I tako sve do današnjih dana i velike obljetnice koju Vinkovčani dočekuju kao trećeligaši uz velika očekivanja kako bi od jeseni, ukoliko nastave s dosadašnjim dobrim igrama, mogli postati dio drugoligaške karavane hrvatskog nogometa.

A sve donedavno, bili su dio najeltinijeg razreda, Prve hrvatske nogometne lige u koju su ušli sada već davne 1982. godine pod imenom Dinamo. Ime Cibalija vraćeno je 1990. godine. Iz prvoligaške konkurencije Vinkovčani su ispadali i nekoliko navrata, ali se i brzo vraćali u prvoligaško društvo. U sezoni 2009./2010. Cibalia je ostvarila svoj najveći uspjeh. Igrači vođeni trenerom Stankom Mršićem sezonu su završili kao trećeplasirani sa samo pet bodova zaostatka za prvakom Dinamom. Prošlogodišnje ispadanje iz Prve lige za Vinkovčane je bilo možda i najtraumatičnije jer su izgubili licencu i za natjecanje u Drugoj ligi te su tako odlukom HNS-a završili u Trećoj hrvatskoj nogometnoj ligi kroz koju kroče velikim koracima te nastavak proljetnog dijela natjecanja dočekuju na prvom mjestu i s velikim izgledima da u godini u kojoj klub obilježava velikih 100 godina postojanja ostvare veliki napredak i uđu u Drugu ligu koja bi trebala biti minimum za klub s tako velikom tradicijom i rezultatima koji ih uz NK Osijek svrstavaju u perjanicu najkvalitetnijeg nogometa u Slavoniji.

Prijedloge i ideje moguće je poslati na mail cibalia@hnk-cibalia.hr