Postavljena skulptura “Otac i sin” u spomen na Petra i Igora Kačića

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U vukovarskom Mazda parku danas je postavljena obnovljena skulptura „Otac i sin“ u spomen na Petra i Igora Kačića koji su ubijeni u agresiji na Vukovar 1991. godine. Petar Kačić bio je zapovjednik vukovarske gradske četvrti Sajmište i poginuo je 2. listopada na prvoj crti bojišnice. Par dana prije, točnije 28. rujna, „srednji bojler“, kako su suborci nazivali Kačića bio je ranjen ali je ipak ponovno otišao na prvu crtu bojišnice gdje je i izgubio život. Njegov sin Igor Kačić imao je svega 16 godina kada je ubijen na Ovčari. Sa majkom je bio u skloništu odakle je izdvojen i odveden. Otkrivanju skulpture nazočila je i Irena Kačić, supruga i majka Petra i Igora Kačića, koja je rekla kako je zadovoljna s novom skulpturom koja je djelo autora  Zvonimira Orčića i Josipa Cvrtile.

„Meni ovaj spomenik jako puno znači kao majci i supruzi ali i radi mjesta gdje je postavljen. Tamo gdje je bio prvo postavljen prije nije bio na vidnom mjestu tako da sam pisala ministru i gradonačelniku tražeći da se sruši jer nitko nije mogao doći i zapaliti svijeću. Kada god bih dolazila na svim spomenicima je bilo cvijeća dok podno spomenika mome suprugu i sinu bilo je cvijeće samo od mene. Sada svatko može proći i vidjeti te ako želi zapaliti svijeću. Ovo nije spomenik samo Petru i Igoru nego je ovo spomenik za sve očeve i sinove koji su u Domovinskom ratu dali svoje živote“, rekla je Irena Kačić (69).

Irena Kačić danas živi u Zagrebu i u Vukovar ne dolazi često. Kaže kako je tu obvezno oko 18. studenoga ali i da je za grad veže previše uspomena te da joj je sve to jako bolno.

Otkrivanju skulpture „Otac i sin“ nazočio je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je podsjetio kako je prvotna skulptura bila izrađena od materijala na koji su posebno utjecale atmosferske prilike te da su stoga odlučili napraviti novi ali i postaviti ga na mjesto koje je svima vidljivo. Inače, skulptura je visine 180 cm, dužine 150 cm i širine 100 cm.

„U spomen na njih dvojicu, ali i sve stradale u Domovinskome ratu, posebice na Sajmištu,  ovaj smo spomenik preselili u Mazda park na mjesto gdje je bila crta razgraničenja između obrambenih hrvatskih snaga i JNA i velikosrpskog agresora te ga izlili u bronci. Spomenikom želimo očuvati uspomenu na Petra i Igora Kačića i sve hrabre ljude, ali i podsjećati na to da je Vukovar prošao kroz strašnu nepravdu i ratnu katastrofu. Vjerujem da će spomenik služiti kao opomena da se takvo nešto ne bi ponovilo“, rekao je Penava.