Poslije 25 godina oltarski kamen crkve Sv. Filipa i Jakova vraćen u Vukovar

VUKOVAR, Oltarski kamen iz crkve Sv. Filipa i Jakova, a koji je ukraden nakon što je Vukovar okupiran 1991. godine, vraćen je tamo gdje pripada, odnosno, vraćen je kući. Kamen je vukovarskom gvardijanu fra Ivici Jagodiću u ime reda Svetoga Jurja vratio vitez ovoga reda iz Komturaja Hrvatska Mario Festetić. Predajući oltarski kamen Festetić je rekao kako je on otkupljen u Beču od strane Georga von Habsburga koji je veliki meštar reda Svetoga Jurja.

„Kao veliki prijatelj Hrvatske on je odlučio kamen vratiti tamo gdje pripada. Komturaju Hrvatske on je uručen na blagdan Svetoga Jurja, a mi ga na ovaj način vraćamo tamo gdje mu je i mjesto. Na ovaj način i obnova crkve Svetoga Filipa i Jakova je i simbolički završena“, rekao je vitez Festetić.

Govoreći o povratku oltarskog kamena u Vukovar gvardijan fra Ivica Jagodić rekao je kako njegov povratak predstavlja veliko simboličko značenje za crkvu ali i sve vjernike u Vukovaru. Najavio je i kako će oltarski kamen biti smješten u muzejskom prostoru.

„Taj oltarski kamen nalazio se u starom oltaru crkve prilikom njene izgradnje još početkom 18. stoljeća. Kasnije je crkva dograđivana pa je oltar premješten na mjesto gdje se danas nalazi. Na vraćenom kamenu se vidi vodeni pečat kao i originalni natpis. Nedostaju moći koje su uzete“, rekao je fra Ivica Jagodić.

Podsjetio je i na niz predmeta iz crkve koje do danas nisu vraćene u crkvu poput postaja Križnoga puta, originalne slike Svetoga Filipa i Jakova, nekih vrijednih knjiga… Za njima traga i Interpol. Inače, preteča Reda Svetoga Jurja datira iz 1309. godine. Red Svetoga Jurja je kršćanski, europski i elitiran. Zalaže se za jednu ujedinjenu i samosvjesnu Europu, počiva na Dekalogu, slobodi pojedinca i toleranciji prema drugomišljeniku. Hrvatski Komturaj broji 14 vitezova.

IVAN MATIĆ